Izvor: eKapija | Utorak, 19.07.2011.| 15:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Triple Helix - prvi projekt koji potiče inovativno partnerstvo u BiH

(Foto: b)

U BiH se počeo realizirati prvi projekt koji potiče partnerstvo između znanstvene zajednice, gospodarskog sektora i javne uprave u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. Radi se o pilot projektu "Triple Helix-inovativno partnerstvo između naučne zajednice, privrede i javne uprave u Bosni i Hercegovini” koju provodi Ministarstvo civilnih poslova BiH u suradnji sa Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Naime, od kraja ožujka ove godine održavane su radionice za predstavnika sva tri navedna sektora i na njima su iznošene ideje i predstavljana međunarodna iskustva u ovakvoj vrsti partnerstva. Od 24 iznesene ideje u sklopu Triple Helixa izabrana su tri najbolja projekta koja će dobiti besplatnu tehničku pomoć od eksperata OECD za njihovu realizaciju.

Radi se o projektima "Proizvodnja stočne hrane, etanola i briketa iz stočnog graška" - prijedlog "Univerzitetskog preduzetničkog centra Banja Luka", projekt "Standardizacija ovčijeg sira u Hercegovini" - prijedlog Udruge proizvođača i prerađivača autohtonih ovčijih sireva i mesa "Pramenka", te "OMEGA proizvodi"- prijedlog "Biotehničkog fakulteta" Univerziteta u Bihaću.

Prema riječima Alme Hasanović, stručne savjetnice za europske integracije i međunarodnu suradnju i znanost u Ministarstvu civilnih poslova BiH, tehnička pomoć ovim projektima bit će pružana od rujna do prosinca ove godine nakon čega je u prosincu planirano održavanje donatorske konferencije na kojoj će biti predstavljeni konkretni rezultati ove pomoći. Tu je predviđeno i lobiranje za nova financijska sredstva koja bi omogućila uspostavljanje Triple Helix inovativnog partnerstva i u drugim sektorima bh. ekonomije s ciljem da se znanstveni rad poveže s potrebama ekonomije.

Hasanović objašnjava da se tehnička pomoć odnosi se na pomoći pri definiranju projekta, obuke i treninga, izrade tržišne studije i studije izvodljivosti, potražnje za investitorom, vođenjem projekta, te nalaženjem inozemnog partnera.

Naglašava i to da tehnička pomoć može pokriti dio troškova prije investicije, ali ne i investiciju. Naime po tržišnoj logici, troškove snosi onaj koji će od inovacije imati korist.

Veliku korist od ovoga imat će predstavnici znanstvenih institucija. Prije svega, ovo je prilika za otvaranje novih tema za suradnju sa gospodarstvom, i za dodir sa tržišnim zahtjevima. "Interakcija sa gospodarstvom pruža priliku za vrednovanje znanstveno-istraživačkog rada, a ujedno može poslužiti kao inspiracija za nove pravce u ovoj oblasti", objašnjava Hasanović.

Osim toga na ovaj način znanstvena zajednica može naći potrebno znanje koje će im omogućiti da ostvari inovaciju jer u mreži postoji kritična masa znanstvenih ustanova koje ne samo da imaju znanja koja su potrebna gospodarstvu, već su i spremni da ih stave njima na raspolaganje.

Tako su na prvoj radionici u sklopu ovog projekta bili prisutni eksperti sa Univerziteta u Stanfordu, sa Frauenhofer Instituta, sa Univerziteta u Varšavi, sa Univerziteta u Ljubljani, iz Gospodarske Komore Flandrije te iz OECD-a. Skup je okupio 100 sudionika, te još 130 drugih predstavnika znanosti, gospodarstva i lokalne uprave koji čine jezgro nove `triple helix` mreže u Bosni i Hercegovini.

Inače, ovaj pilot projekt doprinosi realizaciji ciljeva iz Strategije razvoja znanosti BiH (2010.-2015.), a koji se odnose na Stvaranje tehnološke baze društva, (inovativnost, transfer tehnologija, zaštita intelektualnog vlasništva, komercijalizacija i primjena znanstvenih dostignuća) te na jačanje suradnje znanosti i gospodarstva s ciljem prerastanja obrazovanja i intelektualnog kapitala u strateški razvojni resurs.

D.Kozina

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE