NavMenu

Više od 17 mil KM za novu osnovnu školu na Stupu - Ove godine moguć početak gradnje, raspisan tender (FOTO)

Izvor: eKapija Srijeda, 31.01.2024. 12:37
Komentari
Podeli
Idejno rješenje (Foto: Projektni tim Senaida Halilović-Terzić i Zulejhna Šabić-Zatrić.)Idejno rješenje
Općina Ilidža kreće sa projektom izgradnje osnovne škole na Stupu, pa je tim povodom raspisan i tender za izvođača radova.

Procijenjena vrijednost iznosi 17.094.017 KM bez PDV-a, a predviđen je i postupak e-aukcije.

Predmet nabavke podrazumijeva izvođenje: građevinskih radova, zanatskih, elektro radova, hidroinstalaterskih radova, radovi grijanja, hlađenja i klimatizacije, vanjsko uređenje i opremanje sportske dvorane a rok za izvođenje svih radova je 24 mjeseca iz razloga obima i složenosti poslova koji zahtjevaju duži vremenski period za izvođenje istih, ističe se u objavljenom pozivu.

U dokumentaciji se takođe navode pipremni radovi koji podrazumijevaju rušenje mjesne zajednice sa ambulantom i radove na demontaži, kao i izmještanje kanalizacione mreže.

Podsjećamo, u septembru 2022. godine Općina Ilidža izdala je građevinsku dozvolu za izgradnju 11. osnovne škole u naselju Stup II.

Projektno rješenje planira kolski i pješački pristup, sa saobraćajnice prema sjevernoj strani parcele. Garaža ima 46 parking mjesta, ima dvojaku namjenu, moguće ju je koristiti i u svrhu parkiranja ne samo za potrebe škole nego i šire društvene zajednice.

Prostori namijenjeni zajednici, za stalno korištenje su ambulanta, prostori mjesne zajednice, sala za trening/teretana; dok za korištenje u posebnom (zajedničkom) režimu se mogu koristiti prostori sportske dvorane, polivalente sale (prostor više namjena) i biblioteke. Projektirani su na taj način da se mogu privremeno koristiti odvojeno od prostora škole, bez da narušavaju njenu funkciju, ističe se u idejnom rješenju projekta.

Školska zgrada je projektirana na principu zatvorenog bloka sa unutarnjim dvorištem. Lokacija za izgradnju
škole je minimalnih kapaciteta te se vanjski prostori, trg i školsko dvorište, formira unutar zatvorenog korpusa te pruža siguran vanjski prostor za boravak djece.

Ukupna neto površina iznosi 8.314 m2, a bruto 10.365 m2.

S obzirom na karakter urbane zone očekuje se povećanje broja školske djece, predloženo projektno rješenje može primiti max 38 odjeljenja (prema Pedagoškim standardima i normativima za osnovnu školu max broj je 36), sa radom u dvije smjene što čini (max 28 učenika u razredu) max 1.064 učenika, navodi se u idejnom rješenju koje potpisuje projektni tim Senaida Halilović Terzić i Zulejhna Šabić Zatrić.

Rok za prijavu na raspisani tender je 25. mart a detalji se mogu pogledati OVDJE.

S.T.


Fotogalerija
Osnovna škola Stup II
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.02.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro moguća zamjena bh. vozačkih dozvola u Italiji

Danas je, nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte, utvrdilo Prijedlog sporazuma o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola između Bosne i Hercegovine i Republike Italije. - Zahvaljujući ovom Sporazumu, čije je potpisivanje iniciralo Ministarstvo, naši državljani koji žive u Italiji moći će zamijeniti važeće

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.