NavMenu

Novi inovacioni program BiH ušao u drugu fazu realizacije

Izvor: eKapija Subota, 16.07.2011. 10:15
Komentari
Podeli
USAID-Sida FIRMA projekat je sa novom serijom radionica u Mostaru, Prijedoru i Tuzli otpočeo drugu fazu realizacije programa kojim se želi pomoći uspostavljanje Mreže poslovnih inovacija (IBN) za mala i srednja preduzeća (MSP) u Bosni i Hercegovini. U okviru svojih napora da se u cjelini poboljša razvoj inovacija kod drvoprerađivačkih i metaloprerađivačkih preduzeća u BiH, USAID-Sida FIRMA projekat je inicirao formiranje IBN BiH. Mreža u BiH zasnovana je na Evropskoj mreži poslovnih i inovacijskih centara (EBN) koja ima preko 200 članova iz svih dijelova Evrope i šire.

Svrha ove mreže je da se ohrabri saradnja svih organizacija koje provode aktivnosti kojima se podržavaju inovacije. Međutim, da bi neko postao član, a članovi se nazivaju Centrima poslovnih inovacija ili BIC-ima, organizacije moraju ispuniti određene kriterije kako bi pokazale da su stabilne u pogledu finansijskih sredstava i osoblja, te da nude (ili namjeravaju nuditi) neku vrstu inovacionih usluga za MSP.

Pomenuti kriteriji predstavljeni su na radionici koja je 12. jula održana u Mostaru, a naredne će biti održane u Prijedoru i Tuzli, pri čemu će lokalne organizacije moći da izvrše samocjenjivanje i tako utvrde da li mogu postati BIC i pridružiti se inovacionoj mreži BiH. Sve organizacije iz hercegovačke regije bile su pozvane da učestvuju, uključujući lokalne razvojne agencije, poslovna udruženja i druge organizacije koje podržavaju MSP.

Bosna i Hercegovina mora razviti svoje inovacione kapacitete kako bi razvila proizvodni sektor koji će moći da odgovori na konkurentne pritiske tržišta Evropske unije. To je ključna komponenta kopenhagenskih ekonomskih kriterija za pristupanje EU i krovni cilj USAID-Sida FIRMA projekta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.