NavMenu

Kraljevsko naselje, luksuzne kuće i novi oblici modernog stanovanja - Retrospektiva 2023, investicije u oblasti NEKRETNINA

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.01.2024. 13:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Michael Gaida)Ilustracija
Kretanje cijena nekretnina, a posebno svakodnevni rast kojem smo svjedočili u 2023. godini bili su generalno tema koja se sa posebnom pažnjom pratila.

Sve veći jaz između prosječne plate i prosječne cijene stanova, posebno u gradovima poput Sarajeva i Banjaluke, zatim konstantan rast kamatnih stopa uslovili su ipak nešto umjereniju tražnju za nekretninama. Vođeni ovim trendom brojni agenti za nekretnine kao i analitičari procijenjuju da bi u 2024. godini moglo doći do stabilizacije pa čak i blagog pada cijene nekretnina.

Tržište luksuznih nekretnina ipak se pokazuje da je imuno na ove globalne trendove, a koji su projekti iz oblasti NEKRETNINA posebno bili interesantni posjetiocima portala eKapija donosimo u nastavku.

(Foto: Opština Han Pijesak/ACS Studio)
1. Kraljevo naselje Han Pijesak

Urbanistički projekat Kraljevo naselje u Han Pijesku zauzelo je prvo mjesto na našoj listi.

Kako za eKapiju istakla Ana Borković, samostalni stručnik za prostorno planiranje Opštine Han Pijesak, inicijativa za izradu Urbanističkog projekta Kraljevo naselje proistekla je iz potrebe usklađivanja predmetnog prostora sa novonastalim okolnostima i tržišnim potrebama koje su se pojavile na predmetnom lokalitetu.

- Predmetni prostor se u budućnosti namjenjuje najvećim dijelom za stanovanje, a pored te primarne u sklopu obuhvata definisane su još dvije zone, koju čine poslovna (uslužne i komercijalne djelatnosti) i sportsko-rekreaciona sa planiranom izgradnjom objekata i pratećih sadržaja koji su kompatibilni sa tom namjenom. Broj parcela namjenjenih stanovanju iznosi oko 200, što znači od oko 27,3 ha tlocrtne površine pod objektima - ističe Borković.

Nakon usvajanja Urbanističkog projekta sljedeći korak je izrada projekta infrastrukture na bazi usvojenih planskih rješenja.

Nosioc izrade urbanističkog projekta je ACS Studio iz Banjaluke.

(Foto: GSB Projekt)
2. Kompleks Urbani vrtovi Mostar

U Mostaru je ljetos počela izgradnja luksuznog kompleksa Urbani vrtovi od četiri lamele i ukupno 146 stanova. Investitor ovog projekta je mostarski GSB Projekat, a kako su istakli za eKapiju očekivani rok useljenje je za oko dvije godine.

Dodaju da će kompleks biti jedinstvena kombinacija komfora i praktičnosti koja će budućim stanarima omogućiti mirno i sigurno stanovanje uz obilje sadržaja koji su domišljato kreirani kako bi zadovoljili sve zahtjeve.

Kako ističu iz GSB projekta kod same gradnje je posebna pozornost posvećena materijalima i samoj kvaliteti izvedbe gradnje, što ujedno jamči da je ulaganje u ovaj dom dugoročna investicija u sigurnost i udobnost.

Projektant je firma Tridda iz Širokog Brijega. Lokacija budućeg kompleksa je u Ulici Blajburških žrtava bb.

(Foto: Vamark)
3. Stambeno poslovni kompleks Sava centar Bijeljina

Nešto više od mjesec dana nakon što smo pisali o planovima za izgradnju poslovnog kompleksa Sava centar u Bijeljini čiji je idejni tvorac bio vlasnik fabrike Sava Semberija javnost je dočekala vijest da je Milorad Krstić preminuo iznenada u 66. godini života.

Riječ je o kompleksu koji bi trebao da se realizuje na prostoru sadašnje fabrike Sava Semberija, a čiji su proizvodni pogoni, prema planu, trebalo da budu izmješteni na obližnju lokaciju gdje je već kupljen plac.

- Arhitektonsko-urbanističko rješenje je radio čitav arhitektonski tim firme doo Vamark, na internetu www.projekat.ba ali naravno uz detaljne konsultacije sa investitorom. Čitav proces realizacije rješenja je trajao par mjeseci. Mislim da smo brzo došli do prikazanog rješenja upravo zbog jako dobre komunikacije sa investitorom Miloradom Krstićem koji je imao jasnu viziju i proaktivnu dvosmjernu komunikaciju sa nama tokom koje je i on usvajao naše sugestije a ujedno su i nas inspirisale njegove početne ideje u kom pravcu bi ovaj dio širenja grada trebao da ide - rekao je svojevremeno za portal eKapija master inženjer arhitekture Marko Vukićević, direktor firme Vamark.

Rješenjem je predviđeno da transformacijom proizvodnog kompleksa bude izgrađen kompleks koji osim objekata višeporodičnog stanovanja, ima i dio koji je predviđen za luksuzno porodično stanovanje.

- Novi stanovnici ovog naselja bi u sklopu istog imali vrtić, sportske terene, nekoliko parkova kao i poslovnu zonu koja bi bila izgrađena za potrebe modernog poslovanja koje je prilagođeno savremenim informacionim tehnologijama. Osim toga kompleks bi imao i hotel koji bi pored bazena restorana i wellnes sadržaja imao i konferencijski prostor. Blizina novog autoputa koji će proći neposredno pored kompleksa daje dodatnu vrijednost toj poslovnoj zoni. Bruto površina svega navedenog će biti nešto veća od 250.000 m2 a projektovana investiciona vrijednost kompleksa prelazi 300 mil EUR - ističe Vukićević.

Priča o ovom kompleksu zauzela je visoko treće mjesto naše liste.

(Foto: VMN Studio)
4. Kompleks luksuznih tipskih kuća u naselju Novakovići Banjaluka

Još jedan stambeni kompleks, ovaj put nadomak Banjaluke, je bio posebna interesna meta naših čitaoca te se našao ne četvrtom mjestu. U banjalučkom naselju Novakovići u neposrednoj blizini Prijedorske petlje, počelo se sa gradnjom kompleksa luksuznih tipskih kuća, koji je prema riječima Stanislave Ligke, vlasnice agencije Saga Nekretnine koja radi ekskluzivnu prodaju ovog projekta, jedinstven građevinski poduhvat na ovim područjima.


Kako je Ligka istakla za eKapiju, investitor projekta (SVV Real Estate) je švajcarska firma, čiji su vlasnici naši ljudi koji već dugo žive i rade u Švajcarskoj, gdje se bave poslovima iz oblasti gradnje.

- Do sada kod nas nisu investirali, radili su više projekata u Srbiji, a ovo je prvi projekat ove vrste koji realiziju ovdje. Željeli su da to bude nešto drugačije, nešto što do sada ovdje nije građeno, tako da smo zajednički došli do ideje da gradimo ovaj projekat luksuznih kuća. Meni, koliko je poznato, ima nekoliko sličnih projekata, ali koji su još na papiru, tako da je ovo jedan od prvih koji se realizuje - dodaje Ligka.

Arhitektonsko rješenje projekta potpisuje VMN Studio, Nikica Mandić i Valentina Savić Mandić.

New Life Residence je projekat ekskluzivnih porodičnih kuća koncipiran u skladu sa potrebama modernog životnog stila. Kuće se grade u naselju Novakovići, u Ulici Jovan Bijelića, na cca 8.000m² zemljišta, na kome je prema regulacionom planu formirano osam građevinskih parcela za gradnju osam individalnih objekata korisne površine 180 m² sa pripadajućm zemljištem. Velična parcela se kreće od 500 do 900 metara kvadratnih.

(Foto: Prostor)
5. Stambeni kompleks Riverside Sarajevo

I Sarajevo ima predstavnika na našoj listi, te se na petom mjestu našao Stambeni kompleks Riverside.

Ovo mini naselje je smješteno u mirnom okruženju u Ulici 14. Maja 92, neposredno pored rijeke Dobrinje a ipak u blizini Ulice Kurta Schorka, kojom je ostvarena direktna veza sa Aerodromom Sarajevo, autoputem A-1 i centrom grada.

- Stambeno-poslovni kompleks investitora Al-Omania d.o.o. je u cjelini projektovan prema najmodernijim standardima gradnje a sastojat će se od dva objekta (Objekat A i Objekat B) spratnosti Su+P+4 sa ukupno 75 stambenih jedinica u obje zgrade, 4 poslovna prostora i odgovarajučim parking i garažnim mjestima. Ukupna bruto površina oba objekta iznosi 8.524,23 m2 bruto - istakli su za eKapiju iz agencije Prostor, zastupnika za prodaju.

Između Bloka A i Bloka B projektovan je bezbjedan prostor za igru djece sa zelenom površinom, dječijim mobilijarom, klupama za odmor i relaksaciju na korištenje za sve buduće stanare naselja. Završetak radova očekuje početkom 2025. godine.

Predstavili smo TOP 5 najčitanijih investicija koje su privukle pažnju čitalaca eKapije kada je riječ o NEKRETNINAMA. Svakako pogledajte kompletnu listu OVDJE.

Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obilježile 2023. godinu iz oblasti SAOBRAĆAJA i TRGOVINSKIH CENTARA.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.04.2024.  |  Zdravstvo

Znakovi koji ukazuju da nam je oštećen vid

Gubitak vida najčešće se dešava postepeno. Upozoravajući znakovi mogu biti takvi da ih ni ne primjetimo sve dok ne počnu stvarati ozbiljnije probleme, kao što je glaukom. Noćna vožnja Skoro 60 posto svjetske populacije treba da izvrši korekcija vida. Ali, dobra je vijest da je 80 posto vizuelnih poteškoća moguće izbjeći i ispraviti. Promjene u vidu zapazimo tek tokom vremena, čak i kad su one sitne ili postepene. Redovni očni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.