NavMenu

Za patike i igračke 50 mil KM - Šta smo sve uvezli iz Kine

Izvor: Glas Srpske Petak, 26.01.2024. 09:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: frank mckenna/unsplash)Ilustracija
U BiH je tokom prošle godine iz Kine uvezena razna roba u vrijednosti od više od jedne milijarde maraka, a najviše, gledano po vrijednosti - mašina, aparata, mehaničkih uređaja i elektrotehničke opreme.

Pokazuju ovo podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH, iz kojih se može vidjeti da se gotovo polovina ovog uvoza iz Kine, oko 460 miliona, odnosi na ovu stavku, dok su na drugom, odnosno trećem mjestu sa 79 i 57 miliona željezo, čelik i proizvodi od ova dva metala. Put BiH, iz Kine, poslate su i značajne količine proizvoda od aluminijuma u vrijednosti od 23 miliona. Interesantno, u vrijeme kada čitav svijet pokušava da ih se oslobodi, u BiH je uvezeno i oko deset tona plastičnih proizvoda u vrijednosti 33,4 miliona, ali i proizvoda od kaučuka i gume - 33,7 miliona. Više od 28 miliona maraka utrošeno je za uvoz dušeka, jastuka, svjetiljki i drugih rasvjetnih tijela, a tri miliona manje za igračke, rekvizite za društvene igre i sport. Gotovo ista svota novca otišla je na uvoz obuće, a može se pretpostaviti da se radi o "brendiranim" patikama.

Nešto manja svota novca (17 miliona) utrošena je za nabavku mineralnih goriva i bitumenskih materija te na keramičke proizvode (16 miliona) i staklo, odnosno proizvode od stakla. Uvoznici iz BiH su tokom prošle godine u tom segmentu potrošili 14 miliona maraka, baš kao i u slučaju opremanja svojih trgovačkih radnji sa foto-opremom, instrumentima za ispitivanje tačnosti, ali i onim medicinskim za potrebe široke potrošnje. Dva miliona manje iskeširali su oni koji se bave prodajom tekstilnih proizvoda. Dodamo li ovome da je još 17 miliona maraka utrošeno za kupovinu i uvoz pletene odjeće, znači da je samo tokom 2023. u BiH ušlo skoro 30 miliona vrijedna garderoba.

Da je Kina više nego poželjna i jeftina destinacija ilustruje to da je tokom prošle godine uvezeno i raznog alata, pribora za jelo te raznih proizvoda od prostih metala u vrijednosti od, sumarno gledajući, pomalo nevjerovatnih 18,7 miliona. Sudeći prema vrijednosti uvezenih proizvodi od kože, predmeta za putovanja, što podrazumijeva i ručne torbe, Kinezi su se očigledno dobro izvještili i u ovom segmentu. Prema podacima UIO BiH, tokom prošle godine uvezeno je 9,2 miliona vrijedna roba.

Od robe i proizvoda koji su imali višemilionske iznose, izdvaja se i uvoz kamena i prerađevina od njega, proizvodi od drveta, papira te razni proizvodi hemijske industrije. U BiH je, takođe, ušla i zamjena za duvan - elektronske cigarete u vrijednosti nešto manjoj od šest miliona maraka.

Iz Kine put BiH idu i prerađevine od mesa, ribe, rakova, mekušaca ili drugih vodenih beskičmenjaka ili od insekata, povrće, orašasti plodovi i čaj, gnojivo, farmaceutski proizvodi, tepisi, kape, šeširi, kišobrani i suncobrani. Uvezena je i jedna količina plovećih konstrukcija, ali i oružja te alkoholnih prerađevina.

Šestomjesečni pad

Uvoz iz Kine se tokom prošle godine, mjesečno gledajući, kretao od 49,6 miliona u januaru 2023. do 152,6 miliona u junu. Nakon toga, vjerovatno zbog globalnih (ne)prilika, ovaj uvoz iz mjeseca u mjesec bilježi pad kada je u pitanju njegova vrijednost te je krajem prošle godine iznosio je 72 miliona.

Indija i Bangladeš

Prema podacima UIO, u BiH je tokom prošle godine iz najmnogoljudnije zemlje u svijetu - Indije, uvezeno samo 94 miliona vrijedne robe, od čega se pola vrijednosti odnosi na kamen, gumu, mašine i keramiku. Kad je u pitanju ovaj region BiH, primjera radi, uvozi značajne količine patika i odjeće iz Bangladeša, koji se na godišnjem nivou kreće oko 3,3 miliona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.