NavMenu

Banja Luka: Tehnološki biznis park i obnovljivi izvori energije na meti investitora

Izvor: eKapija Subota, 16.07.2011. 08:18
Komentari
Podeli

Centar za investitore u Banja Luci koji djeluje u sklopu Gradske razvojne agencije uspio je skrenuti pažnju brojnih stranih ulagača na velike projekte pokrenute u ovom gradu. Najveći broj zainteresiranih ulagača je na projektu Tehnološki biznis park, gdje se javilo nekoliko inostranih kompanija koje imaju namjeru da uđu u TBP i pokrenu svoje proizvodne programe, saznajemo od Miljenka Gemaljevića, rukovodioca Odjela za razvoj u Gradskoj razvojnoj agenciji Banja Luka.

On navodi da je Centar za investitore odjeljenje unutar Tehnološkog biznis parka koje se bavi promocijom mogućnosti ulaganja u Banja Luku pružanjem svih informacija potencijalnim investitorima po principu "One stop shop" kancelarije.

Osim privlačenja investitora za ulaganje u Tehnološki biznis park, Centar radi i na privlačenju stranih investitora za izgradnju Fudbalskog stadiona u Banja Luci, Sajamskog kompleksa i Logističko distributivnog centra.

"Već imamo neke od značajnijih investitora koji su se javili i iskazali interes za ulaganje u Grad Banja Luku, prije svega iz Austrije, Izraela, Srbije, Hrvatske,... Prema dosadašnjem interesu najviše interesovanje za ulagače su iz oblasti obnovljivih izvora energije, gdje imamo nekoliko stranih ulagača koji su zainteresovani da ulože novac u izgradnju solarnih elektrana i ostalih vidova pravljenja energije iz obnovljivih izvora", ističe Gemaljević za eKapiju.

Ideja za pokretanje Centra za investitore kao dijela CIDEA-e je postojala od samog njenog osnivanja 2005. godine, ali nikad nije postojala jasna procedura oko prijema investitora i privlačenja stranih investicija kao i nadležnosti oko prijema.

Konkretniji koraci oko uspostavljanja Centra za investitore su proistekli iz potpisivanja memoranduma o saradnji između Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju i Administrativne službe grada Banja Luka o realizaciji Strategije podsticanja i razvoja stranih ulaganja u Republiku Srpsku 2009-2012. Pored Banja Luke, memorandum je potpisan sa još šest opština, a kao pilot projekat uz saradnju sa GTZ-om, Banja Luka je odabrana za realizaciju projekta Pomoć opštinama u podsticanju i privlačenju stranih investicija.

Nakon potpisivanja memoranduma gradonačelnik Banja Luke donosi jasnu proceduru oko prijema stranih investitora i privlačenja stranih investicija u kojoj obavezuje i ovlašćuje Gradsku razvojnu agenciju (CIDEA) da prema propisanoj proceduri i postupa.

"Centar za investitore se bavi pružanjem svih informacija potencijalnim investitorima o dostupnim lokacijama i investicionim mogućnostima na području Grada, zakonskim regulativama, procedurama prilikom pokretanja poslovanja i izgradnje, kao i sve druge potrebne informacije", objašnjava Gemaljević.

To se prije svega odnosi na pomoć pri pronalasku i odabiru "greenfield" i "brownfield" lokacija pogodnih za investiciju, posredovanje u komunikaciji sa nadležnim institucijama na državnom i lokalnom nivou, posredovanje u pronalaženju lokalnih poslovnih partnera (dobavljača, klijenta i sl.).

Pored ovoga centar se bavi promocijom Grada Banja Luka kao potencijalnog partnera za ulaganja putem Javno privatnog partnerstva i aktivno traži privatne partnere koji bi u partnerstvu sa Gradom realizovali projekte od interesa za Grad kao što su Tehnološki biznis park, Zelena elektrana, Fudbalski Stadion, Izgradnja Sajamskog kompleksa, logističko distributivnog centra, Veletržnica itd.

Osim već pokrenutih, u budućnosti planiraju realizirati projekte koji su od interesa za grad, a koji su definisani strategijom razvoja grada Banja Luka 2007-2015 i ostalim strateškim dokumentima na nivou Grada Banja Luka.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.