NavMenu

Novi projekt RAŽ-a u suradnji s talijanskim partnerima

Izvor: eKapija Petak, 15.07.2011. 14:10
Komentari
Podeli

Zahvaljujući projektu sufinanciranom od strane Srednjoeuropske inicijative (CEI - Program razmjene znanja i iskustva - KEP) i sredstvima Austrijske Razvojne Suradnje, u rujnu ove godine u Bosni i Hercegovini počet će se razvijati novi koncept turizma.

Cilj projekta je prenijeti dobre prakse o promicanju održivog i odgovornog turizma uključujući putnike, turistička poduzeća, turoperatore, lokalne zajednice i vlasti.

Glavni aplikant je talijanska udruga Slow Tourism, koja djeluje u Italiji i inozemstvu u cilju promicanja koncepta sporog turizma; kako bi se zbližili mjesta i ljudi, upoznali i iskusili teritoriji, te u isto vrijeme, kako bi ih čuvali kao dragocjeno naslijeđe za dobrobit svih.

Projektni partner je Razvojna agencija Žepče, zajedno s pridruženim partnerom Privrednom komorom Doboj, koji će biti korisnici razmjene dobrih praksi i strategija, kako bi mogli štititi prirodna i kulturna bogatstava teritorije. S druge strane, oni će također biti promicatelji nove prakse i strategije širom Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući zajednički provedenim aktivnostima, razviti će se nova aktivnost podizanja svijesti kako bi se približilo građanima, turističkim operaterima i vlastima, da prihvate drugačiju vrstu turizma, koji može očuvati teritorijalna prirodna i kulturna bogatstava, istodobno promovirajući održivi razvoj.

Tijekom projekta, koji će trajati 12 mjeseci, od 1.09.2011.godine do 31.08.2012.godine, održati će se mnogi informativni i edukativni susreti s najvažnijim javnim i privatnim dionicima. Nadalje, uspostaviti će se i udruženje Spori Turizam Bosna i Hercegovina, i ojačati međunarodna mreža koja se temelji na održivom i odgovornom turizmu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.