NavMenu

Stagnacija IT tržišta Bosne i Hercegovine u 2010. godini

Izvor: eKapija Petak, 15.07.2011. 11:43
Komentari
Podeli

U 2010. godini, IT tržište u Bosni i Hercegovini dosegnulo je vrijednost od $166.99 milijuna američkih dolara, ostavši na potrošnji iz 2009. godine (rast od 0.1%), prema nedavnom istraživanju analitičke kuće IDC Adriatics. Mjereno u lokalnoj valuti, IT tržište je zabilježilo rast od 5.0 posto u odnosu na 2009. godinu. Isporuke IT usluga i softvera su zabilježile rast od 5.6 posto, odnosno 0.6 posto, dok je ukupni hardver pao za 2.1 posto u prošloj godini.

Gledano prema tehnologijama, PC tržište predstavljalo je najsnažniji segment u 2010. godini, s vrijednosti većom od 40 milijuna USD. Na drugom mjestu nalaze se IT usluge sa vrijednosti blizu 40 milijuna USD dok je na trećem mjestu mrežna oprema s 34 milijuna USD u prošloj godini.

"Rat i njegove posljedice, kompleksna politička situacija, ekstremno visoka stopa nezaposlenosti, nepovoljno investicijsko ozračje, relativno niski prihodi stanovništva i Vladina nezainteresiranost za IT tehnologije, ključni su čimbenici stagnacije informatičke potrošnje u 2010. godini", ističe Dalibor Subotičanec, analitičar u tvrtki IDC Adriatics i dodaje da je kriza vidljiva u svim potrošačkim segmentima, s naglaskom na javni sektor i kućanstva, dok je IT potrošnja telekomunikacijske industrije i bankarskih institucija u 2010. godini iskazala umjereni rast".

S IT potrošnjom od 36 USD po glavi stanovnika, Bosna i Hercegovina je lani dosegla 4.3 posto od prosječne per capita IT potrošnje u EU27. Daleko je zaostajala iza zemalja u regiji kao što su Slovenija ($430), Hrvatska ($235) ili Srbija ($95).

IDC očekuje da će informatička potrošnja u Bosni i Hercegovini u 2011. godini zabilježiti skromniji rast, dok će u narednih pet godina rasti prosječnom godišnjom stopom od 11.8 posto te dosegnuti brojku od 291.49 milijuna USD u 2015. godini.

Studija IDC Adriatics-a Bosnia and Herzegovina IT Market 2011–2015 Forecast and 2010 Vendor Shares (IDC #ESQ04T) analizira BiH IT tržište u 2010. i daje prognozu rasta do 2015. godine. Izvještaj pruža informacije o veličini i značajkama tržišta, udjelima pojedinih vendora te projekcije rasta osobnih računala, servera, uređaja za pohranu podataka, printera i multifunkcijskih uređaja, paketnog softvera i IT usluga.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.