NavMenu

Gajenje koka nosilja - Savjeti za sigurnu nosivost

Izvor: agrosavjet.com Četvrtak, 25.01.2024. 09:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: zlikovec/shutterstock.com)Ilustracija

Proizvodnja jaja je jedna od najintenzivnijih proizvodnji, jer nosilja u toku godine snese 10 puta više jajne mase nego što je njena tjelesna masa. Uzgoj čak i nekoliko kokošaka na gazdinstvu je višestruko isplativ posao (uvijek svježa jaja i meso).

Koke su izuzetni čistači zemljišta. Koke vole da se kreću i čeprkaju po dvorištu u potrazi za slasnim zalogajem (gliste, crvi), da se kupaju u prašini. Ako im okruženje odgovara proizvodiće više jaja. Ekstenzivan način držanja koka kod nas je prilično raširen na seoskim domaćinstvima. One su obično smještene u improvizovanim objektima, najčešće napravljenim od dasaka, ređe su oni zidani. Ishrana ovih koka je na polju tokom dana uz dohranjivanje zrnastom hranom.

Kokama se na ispustu mora obezbjediti voda i hrana, kao i nadstrešnice koje će im pružati zaštitu od predatora i vremenskih uslova, prije svega od sunca i kiše. Hrana za koke mora da bude kvalitetna, odnosno ne smije da bude pljesniva, žižljiva, trula, sa otrovnim semenjem i sl. Nosilje se obično hrane po volji, tj. hrana treba da im je uvijek na raspolaganju. One zahtijevaju dvostruko više vode od količine pojedene hrane. Zato treba uvijek da imaju na raspolaganju vodu za piće dobrog kvaliteta, takvu koju mogu da piju i ljudi.

U slučaju nestanka vode vrlo brzo prestaje nošenje. Pojilice moraju da se peru i dezinfikuju jednom nedeljno. Tokom ljetnjeg perioda vodu treba držati u sijenci kako se ne bi zagijavala. Koke mogu da izdrže bez hrane po nekoliko dana, ali bez vode ne mogu.

Gazdinstva koja posjeduju sopstvena energetska hraniva (kukuruz, pšenica, ječam) mogu koristiti i dopunsku smješu (koncentrovana smješa) koja sadrži proteine visoke biološke vrijednosti, makro i mikro elemente, vitamine i dozvoljene dodatke, tako da pomiješana sa kukuruznom prekrupom daje optimalno izbalansiran obrok (na 40kg koncentrata dodati 60 kg žitarica).

Ishranom se moraju zadovoljiti njihove potrebe za energijom, proteinima, mineralima, vitaminima i drugim neophodnim materijama. Korišćenjem potpunih smješa za koke nosilje (16% proteina) obezbijeđuje se maksimalna nosivost krupnih jaja, čvrste i glatke ljuske, kvalitetno obojeno žumance i viskozno bjelance i sve to uz optimalno iskorišćavanje hrane.

Takođe, treba im povremeno davati i svježe voće i povrće (iz sopstvene proizvodnje). Kvalitet ljuske biće bolji ako se koristi smješa sa većim sadržajem kalcijuma i nešto manjim sadržajem fosfora, ako se poveća količina hrane koja se daje popodne i ako se tokom noći obezbijede 1 do 2 sata svjetlosti, kako bi se omogućilo da u vrijeme formiranja ljuske jajeta kokoške uzimaju više hrane, pa i kalcijuma, naročito u vidu zrna kalcijum karbonata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.02.2024.  |  Energija

Ništa od raskida ugovora sa Lagerom o eksploataciji mrkog uglja, protesti mještana uzaludni

Trenutno ne postoje nikakvi uslovi za raskid koncesionog ugovora sa kompanijom Lager iz Posušja koja eksploatiše ugalj na području Sanskog Mosta, izjavio je ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona Armin Kardašević. Ministarstvo privrede USK organizovalo je u protekli petak sastanak na kojem se razgovaralo o eksploataciji mrkog uglja u blizini sela Kamengrad, gdje kompanija Lager ima koncesiju. Kako navode iz Ministarstva, sastanku

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.