NavMenu

Prošla godina donijela oporavak: Povećan broj kompanija koje posluju sa dobiti

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.07.2011. 15:45
Komentari
Podeli

Iako se posljednjih dana iz izvještaja sa skupština kompanija dalo naslutiti da se one sve češće odlučuju na smanjenja osnovnog kapitala, Zlatan Dedić, direktor Sarajevske burze, kaže da analiza koju su upravo završili pokazuje suprotno, a to je da je broj kompanija koje su ostvarile dobit u 2010. veći u odnosu na prethodnu godinu i to za 6, 3 posto.

Naglašava i to da je na Burzu uvršteno 500 dioničkih društava koji imaju obvezu da dostavljaju godišnje financijske izvještaje SASE-u, ali da je njih 183 do sada ispunilo tu obvezu, kao i da su spomenutu analizu radili za 300 dioničkih društava do kojih su došli na bazi komercijalnog ugovora sa Agencijom za posredničke, informatičke i financijske usluge (AFIP).

Analiza poslovanja kompanija je pokazala da stanje i nije tako loše kada se usporedi s prethodnom godinom. Naime, od njih 300 dobit je u prošloj godini ostvarilo 135 kompanija u ukupnom iznosu od preko 246 miliona KM. Gubitak je ostvarilo 159 kompanija u ukupnom iznosu od oko 146 miliona KM.

Broj kompanija koje su u prošloj godini ostvarili gubitak, u odnosu na godinu prije, manji je za 4,2 posto. Broj kompanija koje su poslovale na nuli u 2010. je šest, što je za jedan manje u odnosu na 2009. kad ih je bilo sedam. Analiza je pokazala i da je najveću dobit u prošloj godini ostvario BH Telecom u iznosu od 138,6 miliona KM, a najveći gubitak Elektroprivreda BiH - 14,4 miliona KM.

Odluku o isplati dividende donijelo je šest društava - BH Telecom u iznosu 1,73 KM po dionici, Fabrika duhana Sarajevo u iznosu 3,50 po dionici, Tvornica cementa Kakaknj u iznosu od 2,63 KM po dionici, Društvo za upravlajanje fondovima ABDS Sarajevo u iznosu od 14,63 KM po dionici , JP Elektroprivreda HZ HB Mostar u iznosu 2,17 KM po dionici I Raiffeisen Bank BiH u iznosu 3,25 KM po dionici.

"Iz navedenog se može izvući zaključak da vrlo mali broj dioničkih društava donosi odluku o isplati dividende što znači da po ovom elementu nemamo puno firmi interesantnih za privlačenje investitora", naglašava Dedić.

Svo ovo potvrđuje ocjene o blagom, ali nedovoljnom oporavku ekonomije, kaže Dedić, i to selektivno - u sektorima gdje je povećana inozemna potražnja za našim proizvodima.

Prognoze makroekonomista govore o budućem pozitivnom trendu ekonomskih kretanja, ali su stope rasta u ovom trenutku nedovoljne za ozbiljnije napredovanje BiH na ljestvici regionalnih, evropskih i svjetskih ekonomija, ističe direktor SASE-a.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.