Izvor: Blic | Četvrtak, 14.07.2011.| 11:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zbog sve veće konkurencije: Podravka i Aleva dogovaraju strateški savez

(Foto: b)

Hrvatska "Podravka" i srbijanska "Aleva" mogle bi ući u strateški savez. Kako je "Blicu" potvrdilo rukovodstvo "Aleve", obje firme zainteresovane su za saradnju u nabavci sirovina i zajedničku proizvodnju, a "Podravka" bi htela da bude i suvlasnik u novoj "Alevinoj" fabrici.

U sjedištu "Podravke" u Koprivnici nedavno je boravio stručni tim "Aleve" s vlasnikom Hristivojem Miloševićem na čelu. Prethodno je rukovodstvo hrvatske kompanije posetilo Novi Kneževac, a skoro je izvjesno da će rezultat razgovora biti saradnja, čiji je cilj borba s multinacionalnom konkurencijom, poput švajcarske firme "Nestle", koja je nedavno kupila "Centroproizvod".

"Nije bilo govora o prodaji "Aleve" "Podravki". Ova firma je zainteresovana za udio u fabrici koju gradimo, ali nismo razgovarali o pojedinostima. Razgovarali smo o tome da "Podravka", koja ima tržište u Austriji, Nemačkoj, Rumuniji i Poljskoj, plasira našu papriku u Evropi. Mi bismo im, takođe, prodavali sirovine, luk, papriku i paštrnak, ali sada ne znamo koje bi to količine bile. Pričali smo i o tome da za "Podravku" uslužno proizvodimo robu koja bi se prodavala pod njihovim imenom", kaže Milošević za "Blic".

Sagovornik lista "Blic" dodaje i da je reč o stategiji dve ozbiljne firme koja je neminovna, s obzirom na sve ozbiljniju konkurenciju.

Ni u "Podravki" ne kriju da je na pomolu ozbiljna saradnja dveju jakih kompanija u prehrambenom sektoru.

"Na nekoliko sastanaka sa "Alevom", između ostalog, razgovarali smo i o mogućoj saradnji, posebno u dijelu prodaje, distribucije i nabavke sirovina. Razgovori traju i biće još sastanaka. Obje kompanije imaju dugogodišnju tradiciju i poznate brendove, a u nekim segmentima im se poklapa i proizvodni portfelj", kaže za "Blic" Dijana Jendrašinkin iz "Podravke".
"Aleva" je najpoznatija po proizvodnji začinske paprike, a njen cio asortiman krajnje je komplementaran "Podravkinom"- sušeno povrće, univerzalni dodaci jelima, juhe, pudinzi, začini.

"Aleva" zapošljava oko 300 radnika, a "Podravka" 6.570. Ova hrvatska kompanija u Srbiji prodaje 14 proizvoda.

Prošlogodišnja dobit u "Alevoj" bila je 1,7 mil EUR, a u hrvatskoj "Podravki" nešto više od 11 mil EUR. "Aleva" je privatizovana 2005. godine i danas posluje u sastavu "Flory trading group" koja ima i fabriku za proizvodnju hrane za djecu.

Hrvatski mediji pišu da je "Podravka" počela pregovore i s vlasnicima "Bambija".

U "Salfordu", koji rukovodi "Bambijem", tvrde, međutim, za "Blic" da nema nikakvih pregovora o saradnji. Ova požarevačka firma bila je na meti "Podravke" još 2006, ali transakcija nije realizovana.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.