Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.07.2011.| 15:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zbog domaćih proizvoda ponovno na pragu kršenja Privremenog sporazuma sa EU

Predstavnici Federacije najavljuju da bi već sljedećeg tjedna na sjednici Vlade trebale biti usvojene uredbe koje bi osigurale primjenu zakona koji će omogućiti da se na policama trgovačkih lanaca u FBiH mora nalaziti minimalno 50 posto domaćih proizvoda.

Ova incijativa je već dugo zagovarana, međutim od njene realizacije nije bilo ništa. Ona se ponovno aktualizirala po dolasku nove federalne vlasti.

Prethodnih dana resorni ministar najavio je da se već ovaj mjesec može očekivati primjena zakonskih rješenja koji će to omogućiti.

Ipak, ukoliko se to usvoji BiH će time prekršiti Privremeni sporazum koji je potpisan sa EU. Na to su ukazali i predstavnici Europske komisije na sastanku Privremenog odbora za praćenje provedbe Privremenog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU koji je održan prije nekoliko dana u Bruxellesu.

Na sastanku je predstavnicima BiH rečeno da se moraju ukloniti sve protekcionističke mjere te da je zahtjev za označavanjem piva koje se uvozi u BiH i zahtjev da se najmanje 50% proizvoda podrijetlom iz BiH mora nalaziti na policama velikih supermarketa u Federaciji BiH diskriminatoran i protivan Privremenom sporazumu.

Stručnjaci ističu da bi novo kršenje Sporazuma, pored tereta koji već imamo, a koji se odnosi na neprovedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić –Finci te neusvajanje Zakona o državnoj pomoći, donio još veće štete BiH u odnosima sa EU.

D.K.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.