NavMenu

Sarajevska obilaznica: Federalna vlada traži poravnanje sa SCT-om

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.07.2011. 14:57
Komentari
Podeli

U nastavku 12. sjednice, Vlada Federacije BiH je danas u Sarajevu, razmatrala Izvještaj Federalnog ministarstva prometa i komunikacija o implementaciji Programa utroška investicijskih sredstava razvoja utvrđenih Budžetom FBiH za 2005., 2006., 2007. i 2009. godinu, sa stanjem na dan 31.3.2011. godine.

Riječ je o izgradnji Sarajevske obilaznice i Južne obilaznice Mostara, te rekonstrukciji cesta Tuzla-Orašje i Bihać-Bosanska Krupa.

Kada je riječ o Sarajevskoj obilaznici, Vlada FBiH je od 2005. do 2007. godine osigurala 20.000.000 konvertibilnih maraka. Isti iznos obezbijeđen je i u Proračunu za 2009. godinu. Uz kamatu dobijenu na ova sredstva, riječ je o ukupno 40.219.718,11 KM. Od toga je na ime eksproprijacije utrošeno 19,995 milijuna KM.

Budući da je u međuvremenu došlo do raskida ugovora sa SCT-om d.d. Ljubljana, Vlada je naložila JP Ceste Federacije BiH kao implementatoru ovog projekta da intenzivira preduzete aktivnosti u cilju finansijskog poravnanja sa ovom kompanijom i pripremi novi predmjer za ustupanje preostalih radova na LOT 1 izgradnje Sarajevske obilaznice drugom izvođaču. Također, naloženo je JP Ceste Federacije BiH da intenzivira aktivnosti u cilju provođenja postupka eksproprijacije za LOT2 i LOT3 ovog projekta.

Vlada FBiH je zaključila da se LOT3 s Javnog preduzeća Ceste FBiH prebaci na JP Autoceste Mostar.

Zaduženo je resorno ministarstvo da oformi komisiju koja će, u saradnji s Kantonom Sarajevo, utvrditi kreditne obaveze za ovaj projekat.

Za rekonstrukciju ceste Tuzla-Orašje Federalna vlada je u 2005. godini izdvojila 2,5 milijuna KM. Dosad je na ime konsultantskih usluga utrošeno 1,65 milijuna KM, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.