NavMenu

Izgradnja Trening centra: Vlast dovela u pitanje milionski projekat u Zenici

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.07.2011. 15:36
Komentari
Podeli

Izgradnja milionski vrijednog nogometnog Trening centra u Zenici, tri mjeseca nakon početka radova, značajno je usporena zbog toga što Bosna i Hercegovina nije stvorila uslove za povlačenje osam miliona KM od FIFA-e i UEFA-e.

Ovu informaciju za eKapiju je potvrdio Nedim Ćehajić, direktor građevinske kompanije IN iz Sarajeva koja je zajedno sa zeničkom kompanijom Almy, izvođač radova na ovom projektu.

On je pojasnio da problem nastao zbog činjenice da naše vlasti još nisu ratifikovale međunarodni sporazum, prema kojem bi se otvorio poseban račun na koje bi FIFA-a i UEFA-a uplatile novac. Odluka Vijeća ministara BiH o otvaranju računa jedini je način da se donacija međunarodnih fudbalskih asocijacija oslobodi od plaćanja PDV-a.

U ovoj situaciji najviše ispaštaju građevinske kompanije koje nisu u mogućnosti da naplate radove koji su obavili. Kako sada stvari stoje, gradnja u punom kapacitetu neće početi sve dok sredstva ne bude odblokirana.

"Radovi nisu u cijelosti stopirani, no i pored naše najbolje volje, nismo sigurni do kada ćemo moći izdržati ako se nastavi sa neplaćanjem. Već sada moramo platiti PDV od 270.000 KM na ispostavljenu fakturu, a uopće ne znamo od čega ćemo platiti taj iznos. Smatram da se što prije treba naći neko rješenje, jer se radi o projektu kakvog nema u BiH, koji je općeg značaja za cijelu državu", naglasio je Ćehajić.

Od dvije domaće kompanije koje su angažovane na ovom projektu, Almy iz Zenice izvodi radove iz oblasti niskogradnje, a sarajevska kompanija IN radi tribinske objekte. Ćehajić je napomenuo da je do sada završeno skoro trideset posto ugovorenih radova, a što je za 2,5 miliona KM više nego što je izvođačima uplaćeno.

Pasquier: Budžet FIFA-e limitiran

Gradilište Trening centra u Zenici nedavno je posjetila i predstavnica FIFA-e Eva Pasquier koja je, kako je sama priznala, bila iznenađena obimom posla koji je urađen. Ona je ovom prilikom ukazala i na činjenicu da novac koji će izdvojiti svjetska fudbalska organizacija neće biti dovoljan da se izgradnja centra uspješno privede kraju.

"Postoji problem jer je budžet limitiran tako da pored finansijske podrške od strane FIFA/EUFA, Nogometni savez BiH kroz vlastite marketinške aktivnosti mora naći način da se obezbijede dodatna sredstva kako bi kompletan projekat izgradnje centra bio realizovan", istakla je ona.

Posjećamo, Nogometni centar u Zenici koštat će oko četiri miliona eura, a finasiraju ga FIFA i UEFA iz projekata "Goal" i "Hat-trick". Centar će imati dva terena. Natkriveni dio imat će šest svlačionica, fitness prostorije, saunu, magacin sportske opreme i rekvizita.

U prizemlju će biti kuhinja, restoran, prostor za edukaciju, te prostor za zabavu. Tu su i 24 dvokrevetne sobe, opremljene u rangu hotela sa tri zvjezdice. Predviđene su i natrkrivene tribine sa 1.500 sjedećih mjesta.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.