NavMenu

U Čapljini otvoreno Reciklažno dvorište

Izvor: Fena Srijeda, 06.07.2011. 13:28
Komentari
Podeli

U okviru projekta "Sustavi upravljanja otpadom iz poduzeća", danas je u Čapljini svečano otvoreno Reciklažno dvorište, koje je izgrađeno i opremljeno uz financijsku pomoć talijanskog ministarstva vanjskih poslova, te uz potporu regije Toscana.

Navedenim projektom upravlja talijanska organizacija "COSPE" iz Firence u partnerstvu s Udrugom za poduzetništvo i posao "LiNK" Mostar, a u suradnji s Općinom Čapljina te Ministarstvom trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije.

Riječ je o trogodišnjem projektu čiji je glavni cilj uspostaviti održivi mehanizam skupljanja, selektiranja i valorizacije korisnog krutog otpada, što bi trebalo utjecati na smanjenje količina otpada, posebice korisnog otpada koji se odlaže na deponiju, a time i štedi odlagališni prostor i produžuje vijek trajanja deponije.

Reciklažno dvorište u Čapljini smješteno je pored javnog komunalnog poduzeća i opremljeno je suvremenom opremom koja se sastoji od horizontalne presa-balirke s transportnim trakama koje omogućavaju presovanje i baliranje određenih vrsta otpada, uz poštivanje normativa za ispravno upravljanje otpadom i očuvanje okoliša, kazala u izjavi za FENA-u koordinatorica projekta Amela Bećirović.

"U samom Reciklažnom dvorištu neće se vršiti klasična reciklaža, već se dovoziti razdvojeni, korisni otpad (papir i karton, PET ambalaža, otpadna plastika/ PET tvrdi, najlon - PET folija, Al limenke) koji dolazi od gospodarskih subjekata, proizvodnih i uslužnih djelatnosti, ustanova, organizacija, škola, kao i stanovništva s područja općine Čapljina. Dovezeni se otpad putem transportnih traka pregleda i putem prese sabija i balira na željenu zapreminu i težinu. Na mjestima većih generatora korisnog otpada bit će postavljeni kontejneri, koji su također nabavljeni iz projekta", kazala je Bećirović, istaknuvši kako će isto Reciklažno dvorište 7. srpnja biti otvoreno u općini Jablanica.

Općine Čapljina i Jablanica prihvatile su ovaj način upravljanja otpadom jer predstavlja početak sustavnog rješavanja korisnog otpada, što je definirano po Zakonu o zaštiti okoliša, te novim Pravilnikom o upravljanju otpadom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.