NavMenu

Poskupljenje struje očekivano: Energetska efikasnost mehanizam za zaštitu potrošača

Izvor: eKapija Srijeda, 06.07.2011. 13:18
Komentari
Podeli

Poskupljenje elektične energije od 1. jula ove godine uzburkalo je javnost. Potrošači su nezadovoljni, jer smatraju da neće ostati samo na poskupljenju električne energije. Jedinstveni su u mišljenju i smatraju da skok cijena elektične energije povlači i ostala poskupljenja, prvenstveno hrane.

Vlada FBiH priprema program koji će omogućiti da teret poskupljenja električne energije ne snose najugroženije kategorije građana. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić najavio je da će subvencijom biti obuhvaćeni najugroženiji građani, odnosno oni čija mjesečna potrošnja ne prelazi 268 kilovat-sati. Naravno, potrošnja neće biti jedini kriterij. U obzir će se uzeti i primanja po domaćinstvu.

Lena Bratić, direktorica Centra za energetsku efikasnost za ekapija.ba kaže kako je skok cijena električne energije očekivan slijed događaja vezan za globalni skok cijena energenata u svijetu i preuzete obaveze Bosne i Hercegovine u procesu Europskih integracija.

"BiH je članica Energetske zajednice čime se obavezala na reformu sektora energije u skladu sa EU direktivama. Uspostava jedinstvenog tržišta Energetske zajednice, što je i konačni cilj procesa, dugoročno će poboljšati uslove rada i životni standard građana BiH. Međutim, to dolazi kao rezultat procesa liberalizacije i deregulacije trzišta, što znači da pravni i institucionalni okvir, kao i tarifne politike moraju proći kroz značajne promjene. Jedna od njih je i skok cijena električne energije. Ako nema propratnih mjera socijalne zaštite reforma može donijeti štetne učinke na svakodnevni život ljudi", pojašnjava Bratić.

Prema njenom mišljenju socijalni programi imaju ogromnu ulogu u procesu reforme energetskog sektora na način da se zaštite potrošači prilikom povećavanja cijena električne energije. Dva su tradicionalnim pristupa pomoći ugroženim kategorijama stanovništva u ovom procesu: isplate socijalne pomoći i subvencionirane tarife.

"Za razliku od navedena dva programa, implementacija projekata energetske efikasnosti u socijalno ugroženim domaćinstvima od strane države, kao treća mjera, dugoročno smanjuje potrošnju energije i smanjuje udar na kućni budžet. Energetska efikasnost kao mjera socijalne zaštite, rasterećuje socijalna davanja i donosi dugogodišnji rezultat: iz godine u godinu nižu potrošnju energije u domaćinstvima bez obaveze dugogodišnjeg plaćanja subvencija iz budžeta", kaže Bratić.

Podsjećamo, 2007 godine je u okviru Energetske zajednice potpisan Memorandum o razumijevanju na temu socijalnih pitanja. Svrha Memoranduma je da osigura da se provedbe direktiva EZ-a provode imajući u vidu prevashodno zaštitu najugroženijih kategorija stanovništva. Potpisnice su se obavezale da će nastojati osigurati univerzalni pristup i visoku razinu zaštite prava potrošača, slično onoj koja se pruža građanima u zemljama članicama Europske unije.

U skladu sa Memorandumom, Bratić kaže da bi donosioci odluka trebali što hitnije osmisliti i implementirati programe socijalne zaštite, kako bi se ublažio negativan efekat koju će skok cijena struje neminovno donijeti sa sobom.

E. Ko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.