NavMenu

UniCredit analiza: Umjeren ekonomski oporavak BiH uz porast industrijske proizvodnje

Izvor: Fena Utorak, 05.07.2011. 14:06
Komentari
Podeli

"Recentna ekonomska kretanja i dalje ukazuju na umjeren i postupan ekonomski oporavak BiH, uz solidan porast industrijske proizvodnje", izjavio je glavni ekonomist UniCredita za jugoistočnu Evropu Goran Šaravanja, povodom objavljene UniCreditove publikacije za zemlje centralne i istočne Evrope za treće tromjesečje ove godine.

Tokom prva četiri mjeseca, pokazala je ova kvartalna analiza, rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini zabilježio je vrijednost od 8,5 posto, s porastom fizičkog obima aktivnosti u okviru prerađivačke industrije za 10,6 posto u promatranom razdoblju.

S druge strane, nedovoljno širenje novih izvoznih kapaciteta proizvodnog sektora uz rast baznih vrijednosti iz prethodne godine reflektira se na značajan trend usporavanja industrijske proizvodnje u aprilu, koja je u tom mjesecu zabilježila povećanje od samo 3,2 posto na godišnjoj razini.

Kako je navedeno u publikaciji, sredinom maja Moody`s je revidirao svoje izglede kreditnog rejtinga za Bosnu i Hercegovinu (B2) iz stabilnih u negativne, navodeći političke činitelje i prepreke u formiranju vlade na državnoj razini i s tim povezane različite implikacije koje dovode do odsustva napretka u ukupnom reformskom procesu.

"Nakon ustroja zakonodavnih tijela vlasti i prema svemu sudeći skorog formiranja vlade na državnoj razini, utjecaji političke prirode na kreditni rejting bi trebali jenjavati te bi na neki način trebali biti potrošeni", rekao je Šaravanja.

Premda je rast osobne potrošnje u dobroj mjeri ograničen rastućom i visokom nezaposlenošću, kretanje prosječnih bruto plaća pokazuje divergentnu tendenciju u dva entiteta. Dok je u Federaciji BiH još uvijek prisutan realni pad bruto plaća, u Republici Srpskoj bilježi se osjetniji godišnji rast u nominalnim, ali i u realnim vrijednostima.

U kontekstu inozemnih ekonomskih odnosa, Šaravanja ističe da vanjske neravnoteže pokazuju tendenciju produbljivanja u ovoj godini, prije svega pod utjecajem značajnijeg porasta uvoza roba u odnosu na izvoz, bez obzira što u postotnom smislu izvoz raste.

Iako se očekuju umjerenije stope rasta u nastavku godine dijelom zbog baznog efekta, a dijelom i zbog blažih pozitivnih poticaja iz međunarodnog okruženja tokom ljetnih mjeseci, dinamika u okviru vanjskih odnosa jasno ukazuje na širenje deficita tekućeg računa bilance plaćanja u ovoj godini.

"U isto vrijeme devizne rezerve u aprilu pokazuju pad u usporedbi s krajem 2010., ali nakon što se na državnoj razini formira vlada, stvorit će se pretpostavke za nastavak stand-by aranžmana s MMF-om i isplatu novih tranši, što bi trebalo osigurati jačanje te intenzivniji oporavak deviznih rezervi. Već tokom ljeta se očekuje i nešto izraženiji priliv deviznih sredstava iz inozemstva“, smatra Šaravanja.

Premijerna aukcija trezorskih zapisa jedan od značajnih momenata za finansijska tržišta u BiH. Na aukciji održanoj u maju Ministarstvo financija u RS-u je izvršilo emisiju 36 miliona KM uz prinos 2,5 posto i s čvrstim pokrićem, gdje je potražnja premašivala prvotno planiranu emisiju za respektabilnih 2,8 puta.

U ovoj godini planirano je izdanje trezorskih zapisa u ukupnom iznosu od 65 miliona KM. Ostaje da se vidi da li će i u Federaciji BiH u skoroj budućnosti biti izvršena emisija ovih oblika kratkoročnih dužničkih vrijednosnih papira, ali je zasigurno ohrabrujuće da se uspješno formira domaće tržište državnih dužničkih finansijskih instrumenata s kratkim rokovima dospijeća, navodi se u publikaciji.

Kada je riječ o političkom okruženju, zastoj koji je karakterizirao odnose u zemlji od prošlogodišnjih izbora bi trebao biti riješen uskoro. Naime, formiranje oba doma parlamenta na državnoj razini i intenziviranje pregovora o Vijeću ministara BiH pokazuje da bi vlada trebala biti formirana prije ljetnih godišnjih odmora.

"Ovo bi u dugoročnom pogledu trebalo deblokirati ukupan pristupni proces prema Evropskoj uniji, i na koncu omogućiti prelazak u aktivnu fazu kada je u pitanju provedba i završetak tekućeg stand-by aranžmana s MMF-om", zaključio je Šaravanja, saopćeno je iz UniCredit group.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.