NavMenu

Slovenija: Uspješno završena rekonstrukcija rasklopnog postrojenja HE Dravograd

Izvor: eKapija Subota, 02.07.2011. 10:47
Komentari
Podeli

Iz slovenske kompanije za savjetovanje, projektiranje i inžinjering IBE d.d. ističu da je 16. juna 2011. godine uspješno obavljen tehnički pregled obnovljenog 110 kV rasklopnog postrojenja u HE Dravograd, a 23. juna 2011. formalno, uz svečanost u organizaciji Dravskih elektrarna Maribor, završena uspješna rekonstrukcija ovog važnog energetskog objekta.

Obnovom i proširenjem rasklopnog postrojenja osigurat će se pouzdanije snabdijevanje koruške regije električnom energijom, a također će se poboljšati i pouzdanost priključenja dijela hidroelektrana najvećeg slovenskoga proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora (Dravske elektrarne Maribor) na elektroenergetskumrežu Slovenije, ističu iz IBE-a koji je u ovoj investiciji učestvovao kao partner kompanije HSE Invest, i to izradom projektne dokumentacije te pružanjem konzultantskih usluga investitoru u pogledu plana električnih instalacija i opreme.

Projektna dokumentacija obuhvatila je idejni koncept, projekt za pribavljanje građevinske dozvole (PGD), izvedbeni projekt (PZI) i projekt izvedenog stanja (PID).

Inače, predmet projekta bila je zamjena primarne opreme 110 kV rasklopnog postrojenja HE Dravograd, uzemljenja, gromobranske zaštite, izolatorskih lanaca te nov razvod vlastite potrošnje 231 V AC i 220 V DC. Prilikom obnove zadržana je postojeća sekundarna oprema 110 kV rasklopnog postrojenja (vođenje, zaštite, mjerenja) koja je prilagođena radu s novom primarnom opremom.

Rasklopno postrojenje HE Dravograd (110 kV) otvorenog tipa rekonstruirano je 80-ih i 90-ih godina. Ovo postrojenje petljasto je uključeno u EES Slovenije pomoću dvije dalekovodne veze od 110 kV u pravcu HE Vuzenica, dvije dalekovodne veze od 110 kV u pravcu Ravni i jednom dalekovodnom vezom u pravcu Šoštanja. Tokom sadašnje obnove rasklopnog postrojenja HE Dravograd izvršena je zamjena kompletne 110 kV opreme zajedno s metalnim potkonstrukcijama i zamjena/dopuna betonskih temelja; postavljena je nova gromobranska zaštita i uzemljenja; nova upravljačka oprema u rasklopnom postrojenju; nova rasvjeta; te urađena preimenovanja/prespajanja postojećih dalekovoda, saopćili su iz IBE-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Derventa umjesto Prnjavora - Njemački div pokreće proizvodnju početkom naredne godine, u planu zapošljavanje do 1.000 ljudi

Njemačka kompanija Mubea, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, tačnije u Derventi. Ovu informaciju je ekskluzivno za BiznisInfo.ba potvrdio Christian Carius, direktor korporativnog razvoja i poslova s vladom u ovom njemačkom gigantu. Podsjećanja radi, riječ o je kompaniji za koju se ranije govorilo da će otvoriti proizvodni pogon u Prnjavoru.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.