NavMenu

Bugarski porez natjerao Makedoniju da se odrekne ruskog gasa

Izvor: Energija Balkana Petak, 08.12.2023. 14:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
Bugarski porez je učinio ruski gas sve nedostupnijim za Makedoniju. Na tenderu Elektrana Sjeverne Makedonije (ESM) za kupovinu gasa za decembar navedeno je da se traži da ponuđeni prirodni gas nije iz Rusije. Ali ako je gas ruski, onda će ponuđač morati da u cijenu uračuna sve poreze i druge naknade i troškove.

Takođe, od ESM-a se traži da potvrdi da su sve naknade za prenos plaćene, kako bi se izbjegla situacija da država plaća nametnutih 10 evra po megavat-satu za ruski gas koji prolazi kroz Bugarsku.

Sertifikat o poreklu prirodnog gasa

- Potreban je sertifikat o porijeklu prirodnog gasa, koji garantuje da prirodni gas nije porijeklom iz Ruske Federacije. Zatim, izjava odgovornog lica ponuđača da, ukoliko postoji naknada za prenos prirodnog gasa porijeklom iz Ruske Federacije, u skladu sa propisom Republike Bugarske te troškove snosi ponuđač - navodi ESM u tenderu za kupovinu gasa.

Alternativno, sada će dvije toplane preko kojih se grije Skoplje dobiti mješavinu američkog i azerbejdžanskog gasa od bugarske kompanije koja je dala najnižu ponudu na tenderu za nabavku gasa za decembar.

Veliki broj korisnika prirodnog gasa

- ESM Prodaja je donjela odluku o nabavci gasa za mjesec decembar 2023. godine, za potrebe toplana Istok, Zapad, Energetika i Skoplje Sever, kao i za druge privredne subjekte koji se snabdijevaju preko ESM Prodaja. Cijena po kojoj ga je kompanija, kao nosilac dozvole za promet prirodnog gasa, nabavila za decembar je 56evra/MWh, fiksno za promjenljivu količinu u skladu sa potrebama - kažu iz ESM-a.

Pored toplana, prirodni gas kao osnovni energent koristi i 100 većih industrijskih objekata u zemlji.

Nakon što je ESM preuzeo dvije toplane od Balkan Enerdži Grup, do sada na svim mjesečnim tenderima za kupovinu prirodnog gasa od ponuđača se tražilo samo da navedu zemlju porijekla prirodnog gasa.

Čeka se odgovor EU

Dok je Makedonija prinuđena da traži alternative za kupovinu prirodnog gasa, Vlada i dalje čeka odgovor od Evropske unije i zvanične Sofije da pusti kapacitete za nabavku sa drugog mjesta, jer na taj način porez iz Bugarske neće važiti za ovu državu.

Premijer Bugarske Nikolaj Denkov, rekao je da njegova zemlja do sada nije prekršila nijedan zakon ili propis Evropske unije. Bugarska je prije skoro dva mjeseca uvela naknadu za prenos ruskog gasa preko svoje teritorije. Uprkos nametnutom porezu, nadležni u Makedoniji su naglasili da do povećanja cijene grijanja neće doći.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.02.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kako napreduje gradnja brze ceste Lašva - Nević Polje (VIDEO)

Na novom snimku iznad gradilišta brze ceste Lašva - Nević Polje prikazan je završetak još jednog mosta u Novoj Bili kod Viteza. Podsjećamo ugovor o izgradnji brze ceste Lašva - Nević Polje (LOT 5) potpisan je 26. aprila 2022. godine, a vrijednost ugovorenih radova je 74.904.570 KM. Izgradnja LOT-a 5 podrazumijeva izgradnju dijela brze ceste od petlje Vitez izlaz iz poslovne zone do petlje Nević Polje, a finansira se sredstvima iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.