NavMenu

Hidroenergetski sistem Gornja Drina čeka investitore: Projekat težak 500 miliona eura

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.06.2011. 13:09
Komentari
Podeli

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo je poziv za dostavu pisma zainteresovanosti za učešće u projektu hidroenergetski sistem Gornja Drina.

Milan Baštinac, pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS za ekapija.ba kaže kako su na adresu Ministarstva pristigla već dva zahtjeva za otkup dokumentacije po javnom pozivu.

"Radi se o zahtjevu Elektroprivrede Grčke i kompanije RWE iz Njemačke. Također, iskazano je još par interesa za dodatnim informacijama", kaže Baštinac, naglašavajući kako ovaj projekat predstavlja veliki investicioni poduhvat za RS.

Projekat Hidroenergetskog sistema Gornja Drina ukupne je vrijednosti 500 miliona eura, a čine ga HE Buk Bijela, instalisane snage 114,64 megavata, HE Foča instalisane snage 51,66 megavata, HE Sutjeska instalisane snage 34,95 megavata i HE Paunci instalisane snage 36,64 megavata.

Vlada RS u cilju realizacije ovoga projekta donijela je odluku o uslovima, kriterijumima i načinu izbora strateškog partnera. Baštinac pojašnjava, da je za realizaciju ovoga projekta planirano da sredstva budu osigurana izborom strateškog partnera, odnosno 49 posto sistema da bude u vlasništvu RS, odnosno Elektroprivrede Srbije, dok bi većinski vlasnik sistema od 51 posto trebao biti neko od svjetskih, odnosno europskih investitora.

Ako se sve bude odvijalo predviđenom dinamikom, hidroenergetski sistem Gornja Drina trebao bi biti kako kaže Baštinac završen za četiri godine.

E. Ko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.