NavMenu

Za nadzor radova nad izgradnjom tunela Hranjen predviđeno 1,5 mil EUR, traži se konsultant

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 04.12.2023. 13:06
Komentari
Podeli
(Foto: JP Autoceste FBiH)
Koja će firma vršiti nadzor nad izgradnjom tunela Hranjen biće poznato nakon sprovođenja tendera koji su raspisale Autoceste FBiH i u kojem se navodi da je procijenjena vrijednost ovog posla 3 mil KM bez uračunatog PDV-a.

- JP Autoceste FBiH na bazi svojih zakonskih nadležnosti a na zahtjev Vlade FBiH, pokreće projekt nastavka izgradnje brze ceste Prača – Goražde, tunel, dužine 5,50 km. Sredstva za finansiranje ovog projekta su zaključkom Vlade FBiH osigurana i bit će stavljena na raspolaganje implementatoru, JP Autoceste FBiH. U dosadašnjem periodu izađena je projektno-tehnička dokumentacija, pokrenute aktivnosti na dobijanju saglasnosti i odobrenja te pripremljena tenderska dokumentacija za izvođenje radova. Predmet ovog zadatka za konsultanta su usluge nadzora nad izgradnjom tunela Hranjen - nastavak iskopa i izrade primarne podgrade glavne i servisne tunelske cijevi i nastavak radova na ugradnji dijela sekundarne tunelske obloge - pojašnjeno je u opisu zadatka.

Najvažniji objekat buduće trase brze ceste Prača – Goražde dužine 18,5 kilometara je tunel Hranjen kroz istoimeni planinski masiv, dužine 5,5 kilometara. Tunel Hranjen se izvodi sa dvije tunelske cijevi (glavne i servisne), na međusobnom razmaku osi cijevi od minimalno 25,0 m.

Rok za prijem ponuda za nadzor nad izgradnjom je 24. januar, a ako je suditi prema tenderskim informacijama, sam nastavak izgradnje je izvjesno da će se desiti tokom 2024. godine.

Inače, tunel je započet u septembru 2018. godine, ali su njegovu dosadašnju izgradnju pratile brojne kontroverze vezano za količinu utrošenog novca naspram izvedenih radova. Prema posljednjim informacijama probijeno je nešto više od 50% ukupne dužine, a završetak radova na probijanju tunela planiran je za 30 mjeseci. Treba napomenuti da je potrebno uraditi i pristupne saobraćajnice kako bi se tunel pustio u promet, a eksproprijacija je u toku.

Tunel će skratiti putnu udaljenost od Sarajeva do Goražda sa sadašnjih 95 na 56 kilometara. Takođe, udaljenost od glavnog grada BiH do Višegrada će se sa sadašnjih 113 km skratiti na 95 km.

Podsjećamo da su u septembru ove godine Autoceste FBiH raspisale tender za nastavak izgradnje tunela Hranjen (probijanje i sekundarna obloga).

- Tunel Hranjen predstavlja složenu građevinu jednog dijela dionice buduće brze ceste Prača - Goražde. Za tu građevinu je obezbijeđeno projektno rješenje te su ishodovane sve potrebne dozvole i saglasnosti. Projektno rješenje je obuhvatalo sve faze izgradnje ovog objekta (izuzev projekata elektro-mašinskih radova, instalacija tunela i saobraćajne signalizacije i opreme) te je na osnovu tog projekta ishodovano Rješenje o odobrenju za građenje - navedno je u opisu tendera. Prema istom dokumentu procijenjena vrijednost radova je 123.268.860 KM, odnosno 144.224.566 KM sa PDV-om.


Takođe, nedavno je kompanija Euro-Asfalt iz Sarajeva dobila posao izvođenja dodatnih radova na izgradnju tunela Hranjen.

Radovi su podijeljeni na dva lota, i to prvi lot iskop i izrada primarne podgradne glavne i servisne tunelske cijevi i početak radova lot dva ugradnja dijela sekundarne tunelske obloge.

Izvođač je izabran u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja o nabavci, a Euro-Asfalt je bio jedini ponuđač odnosno njima je jedino i upućen poziv za učešće budući da je sa ovom firmom zaključen osnovni ugovor za izvođenje prve faze radova, navodi se u odluci Autocesta FBiH.

Vrijednost radova prelazi 7,8 mil KM sa uračunatim PDV-om.

S. T.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.02.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kako napreduje gradnja brze ceste Lašva - Nević Polje (VIDEO)

Na novom snimku iznad gradilišta brze ceste Lašva - Nević Polje prikazan je završetak još jednog mosta u Novoj Bili kod Viteza. Podsjećamo ugovor o izgradnji brze ceste Lašva - Nević Polje (LOT 5) potpisan je 26. aprila 2022. godine, a vrijednost ugovorenih radova je 74.904.570 KM. Izgradnja LOT-a 5 podrazumijeva izgradnju dijela brze ceste od petlje Vitez izlaz iz poslovne zone do petlje Nević Polje, a finansira se sredstvima iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.