NavMenu

Novi uređaji i aparati traju tačno do isteka garancije - Mit ili istina?

Izvor: RTS Ponedjeljak, 04.12.2023. 10:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: BestPhotoPlus/shutterstock)Ilustracija
Šta su ugrađeni nedostaci u proizvodima? U Evropi su riješili da, zbog toga, nesavjesne proizvođače kazne zakonski. Kod nas nema takvog zakona, ali je rasprostranjeno mišljenje da uređaji i aparati traju tačno onoliko koliki im je rok trajanja.

"Kupiš jednom, traje vječno", ne tako davno reklamirali su se električni uređaji poput šporeta i frižidera. I bilo je tako, pamte stariji sugrađani.

A ovi danas, moderni i skupi, ne znaš ni kako da ih koristiš, a garancija dvije godine. I kad istekne, počnu da se kvare, pa moraš da zoveš majstora. Kad kaže koliko košta dio, pa njegove ruke, više se isplati da kupiš novo. I većina kupi. A upravo na to računaju proizvođači.

Majstor Milan Janković objasnio je slučaj na djelovima programatora veš mašine, koji je ključni dio.

Po zakonu o zaštiti potrošača, prodavac mora da obezbijedi garanciju dvije godine.

Proizvođači koji žele bolje da se pozicioniraju na tržištu, daju garanciju na 5, 10, pa i 20 godina na motor ili kompresor. Ali to ima svoju cijenu. Da li onda znači da je skuplje - bolje ili je u pitanju samo marketinški trik?

- Razlika između dvije, pet ili 10 godina garancije je samo momenat kada proizvođač ili određeni brend odluči da privuče više kupaca, znači da ostvari bolju prodaju tako što će im omogućiti pet godina produženu garanciju ili 10 godina garanciju na određeni dio uređaja jer time privlači kupce, povećava jačinu svog brenda i zadovoljan kupac dobija garanciju produženu uz registraciju na sajtu određenog proizvođača - kaže Aleksandar Ilić, marketing menadžer.

Masovna proizvodnja, jeftiniji materijali koji se ugrađuju i potrošačko društvo kumovali su slabijem kvalitetu robe široke potrošnje, među kojima prednjače tehnički i električni uređaji. Sve češće se može čuti da proizvođači ugrađuju nedostatke.

- Ovo je prepoznato iz EU kao problem i unazad dugi niz godina se evropski parlamentarci bore za to da se unese i u zakonske propise kao novina da nemamo te takozvane programirane kvarove na uređajima. Bilo je teško izboriti se za ovo jer je proizvođački lobi prilično snažan - kaže Nikica Matanović iz NOPS-a.

Posle desetogodišnje kampanje protiv ugrađenih kvarova, naziru se rezultati. Trebalo bi da u Evropskoj uniji počnu da se primjenjuju novi propisi, posle čega slijedi i usaglašavanje naših propisa.

Cilj je da se promijeni praksa "kupi, koristi, baci".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.02.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kako napreduje gradnja brze ceste Lašva - Nević Polje (VIDEO)

Na novom snimku iznad gradilišta brze ceste Lašva - Nević Polje prikazan je završetak još jednog mosta u Novoj Bili kod Viteza. Podsjećamo ugovor o izgradnji brze ceste Lašva - Nević Polje (LOT 5) potpisan je 26. aprila 2022. godine, a vrijednost ugovorenih radova je 74.904.570 KM. Izgradnja LOT-a 5 podrazumijeva izgradnju dijela brze ceste od petlje Vitez izlaz iz poslovne zone do petlje Nević Polje, a finansira se sredstvima iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.