NavMenu

Šta predviđa plan za rekonstrukciju pruge od Niša do makedonske granice? - Brzina do 160 km/h, gradnja dva tunela, više od 60 mostova, nove stanične zgrade...

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 04.12.2023. 09:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Brestovac-granica Republike Severne Makedonije. Ovim planom predviđena je rekonstrukcija železničkog koridora od Niša, do južne granice naše zemlje, kao i izgradnja više od 60 mostova, dva tunela, kao i izgradnja i rekonstrukcija staničnih zgrada koje se nalaze na trasi.

Rekonstrukcija i modernizacija jednokolosečne pruge, dužine oko 132 km od Brestovca do granice sa Severnom Makedonijom podrazumeva novu gradnju ili rekonstrukciju svih objekata na trasi.

Na deonici Brestovac-Grdelica, dugoj oko 34 km planira se izgradnja sedam mostova i rekonstrukcija ili izgradnja četiri stanične zgrade.

Od Grdelice do Suve Morave, na deonici dugoj oko 33 km planira se izgradnja 22 mosta, izgradnja dva nova tunela i rekonstrukcija jednog postojećeg tunela, kao i rekonstrukcija ili izgradnja četiri stanične zgrade.

Deonica Suva Morava-granica Severne Makedonije, duga oko 65 km prema planu trebalo bi da dobije 24 mosta, a predviđena je i rekonstrukcija ili izgradnja devet staničnih zgrada.

(Foto: Prostorni plan područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Brestovac-granica Republike Severne Makedonije)
Na svim deonicama su planirani denivelisani ukrštaji sa putnom mrežom.

Projektovana brzina je do 160 km/h.

Podsetimo, nedavno su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i ministar saobraćaja i veza Severne Makedonije Blagoj Bočvarski, potpisali Memorandum o saradnji za uspostavljanje železničke mreže visokih performansi između resornih ministarstava dveju zemalja.


Vesić je prethodno najavio da je u toku projektovanje deonice Niš–Preševo, duge 135 kilometara, a da će makedonski partneri projektovati 50-ak kilometara od granice do Skoplja.

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.02.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Prva varijanta izgradnje brzog puta Bijeljina-Sokolac procijenjena na oko 1,3 mlrd EUR - Dionica Šepak-Karakaj imaće prioritet

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Zvorniku da je procijenjena ukupna vrijednost projekta izgradnje brzog puta Bijeljina-Sokolac u prvoj varijanti oko 1,3 mlrd EUR, dok je vrijednost dionice na području Zvornika od graničnih prelaza Šepak i Karakaj oko 200 mil EUR. Čubrilović je, nakon razgovora sa gradonačelnikom Zvornika Bojanom Ivanovićem i predstavnicima kineske kompanije Šandung

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.