NavMenu

Počeli radovi na najskupljoj dionici autoputa na Koridoru Vc Medakovo - Ozimice

Izvor: Federalna.ba Nedjelja, 03.12.2023. 13:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stockr/shuttersdtock.com)Ilustracija
Od 650 kilometara panevropskog autoputa na Koridoru 5c, od Budimpešte do Jadranskog mora, 317 kilometara je kroz Bosnu i Hercegovinu. Do sada je izgrađeno 126 kilometara. Uz dionicu Putnikovo Brdo - Medakovo, na međuentitetskoj liniji kod Doboja, počeli su radovi i na najdužoj i najskupljoj ugovorenoj dionici Medakovo - Ozimice.

Radovi bi, tvrde izvođači, uprkos uvećanim troškovima i brojnim tehničkim izazovima, trebali biti završeni u roku - do sredine 2026. godine.

Duga 8,5 kilometara, dionica Putnikovo Brdo - Medakovo uz šest mostova podrazumijeva i regulacija korita Usore, Tešanjke i Trebačke rijeke u dužini od šest kilometara.

- Zbog prisustva rijeka izazova ne manjka, već ih imamo nekoliko. Trenutno smo na jednoj od tih lokacija gdje smo morali da prevazilazimo određene tehničke izazove - priča Jasmin Bučo, generalni direktor kompanije Euro asfalt.

Riječ je o tunelu Hrastik, gdje se primijenila savremena, tzv. austrijska metoda gradnje kako bi se izbjeglo izmiještanje međunarodnog dalekovoda, ali i lokalnog puta.

Istovremeno, otvoreni su radovi na najdužoj, ali i najskupljoj dionici autoputa na Koridoru 5c kroz Bosnu i Hercegovinu. Naime, riječ je o dionici Medakovo-Ozimice ukupne dužine 22 kilometra i vrijednosti preko 420 mil EUR sa PDV-om.

Na ovoj dionici, koja prolazi kroz općine Tešanj, Maglaj i Žepče, koju gradi turski Cengiz İnşaat graditi će se čak 25 manjih i većih mostova, dva vijadukta, jedna petlja.

- U ovom trenutku se izvode radovi u dužini od 16 kilometara vrijednosti preko 900 mil KM. Oko dva posto površine općine Tešanj je zahvaćeno gradilištem u ovom trenutku - ističe Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.

Ovu dionicu finansira Evropska investicijska banka. Rat u Ukrajini i inflacija nepovoljno utječu na finansiranje gradnje ove zahtjevne dionice.

- Ta neka praznina sada se u međuvremenu premošćava u pregovorima s finansijerima - navodi Ermin Handžar, šef Službe za građenje u JP Autoceste FBiH.

Uprkos lošem vremenu, radovi su u toku. Dionica Putnikovo Brdo - Medakovo vrijedna 167 mil EUR trebala bi biti završena 1. juna 2025. godine, a Medakovo - Ozimice godinu poslije.

- Ovako kako rješavamo probleme do sada - ukoliko nastavimo, mislim da možemo stizati rokove - kaže Bučo.

- U tehničkom smislu, na kritičnom putu na ovoj drugoj dionici je tunel Crni vrh, koji je dug 2,2 kilometra, ali naša nam iskustva govore da možemo to premostiti u tom periodu - poručuje Handžar.

U 2024. godini planirana je izgradnja 54 kilometra autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu.

Ovdje možete pogledati našu Info mapu Izgradnja autoputeva i brzih saobraćajnica u BIH i regionu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.02.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kako napreduje gradnja brze ceste Lašva - Nević Polje (VIDEO)

Na novom snimku iznad gradilišta brze ceste Lašva - Nević Polje prikazan je završetak još jednog mosta u Novoj Bili kod Viteza. Podsjećamo ugovor o izgradnji brze ceste Lašva - Nević Polje (LOT 5) potpisan je 26. aprila 2022. godine, a vrijednost ugovorenih radova je 74.904.570 KM. Izgradnja LOT-a 5 podrazumijeva izgradnju dijela brze ceste od petlje Vitez izlaz iz poslovne zone do petlje Nević Polje, a finansira se sredstvima iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.