NavMenu

Kompanija Šakić iz Busovače od ugljene prašine stvara vrhunski briket

Izvor: biznisinfo.ba Nedjelja, 03.12.2023. 15:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / moses)Ilustracija
Kompanija Šakić iz Busovače bavi se preradom drveta više od 20 godina i izvozno je orijentisana. Svoje osnovne proizvode – drveni ugalj i ugljene brikete izvozi na tržište Evropske unije u iznosu od 95%.

Uvođenjem cirkularne proizvodnje kroz projekat EU4BusinessRecovery, kompanija Šakić proširila je asortiman svojih proizvoda plasirajući na tržište drvene brikete od ugljene prašine kao nusproizvoda nastalog proizvodnjom drvenog uglja.

Slaviša Čavara, kontrolor drvnih proizvoda, sa ponosom ističe posvećenost ove kompanije na osiguranju dugotrajnosti prirodnih resursa za buduće generacije.

– Naša posvećenost kvaliteti, inovacijama i tehnološkom napretku omogućila nam je da postanemo jedan od lidera u ovoj industriji. U želji da smanjimo emisiju CO2, potrošnju prirodnih resursa i povećamo iskorištenost drvne mase, prijavili smo se na projekat EU4BusinessRecovery. Zahvaljujući njemu, to smo i ostvarili. Moderno opremljene peći osiguravaju da proces proizvodnje bude ekološki prihvatljiv, minimizirajući štetan uticaj na okoliš – objašnjava Čavara.

Implementacijom EU4BusinessRecovery projekta, kompanija Šakić postala je konkurentnija kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. Ostvaren je napredak i u oblasti finansijskog poslovanja reorganizacijom procedura u cilju povećanja efikasnosti proizvodnje uključujući i izradu plana finansiranja, te mehanizama za praćenje finansijskih tokova.

– Povećan je kapacitet proizvodnje, a samim tim i broj uposlenih radnika sa 36 na 42. Proširili smo proizvodnju ugljenog briketa. Povećanom proizvodnjom, povećali smo broj zaposlenih radnica. Svi radnici obučeni su za zaštitu od požara i zaštitu na radu. Očekivani rast prodaje je pet puta veći u odnosu na period prije pandemije Covid 19. Riječ je o povećanju od 100%. Naša nova web stranica omogućuje nam lakši, bolji i brži kontakt sa klijentima kao i promociju proizvoda. Zahvaljujući projektu, povećali smo broj domaćih i stranih kupaca i dobavljača – nastavlja Čavara.

Projekti za uspješniju BiH

Cilj projekta EU4BusinessRecovery povećanje je poslovne uspješnosti, jačanje konkurentnosti u ciljanim sektorima, otvaranje novih radnih mjesta, kreiranje novih usluga poslovne podrške, te stvaranje novih poslovnih mreža.

– Projekti poput ovog omogućuju nam otvaranje novih radnih mjesta, novih tržišta i generalno lakše i sigurnije poslovanje na evropskom tržištu – zaključuje Čavara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.02.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kako napreduje gradnja brze ceste Lašva - Nević Polje (VIDEO)

Na novom snimku iznad gradilišta brze ceste Lašva - Nević Polje prikazan je završetak još jednog mosta u Novoj Bili kod Viteza. Podsjećamo ugovor o izgradnji brze ceste Lašva - Nević Polje (LOT 5) potpisan je 26. aprila 2022. godine, a vrijednost ugovorenih radova je 74.904.570 KM. Izgradnja LOT-a 5 podrazumijeva izgradnju dijela brze ceste od petlje Vitez izlaz iz poslovne zone do petlje Nević Polje, a finansira se sredstvima iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.