NavMenu

Cazin za rekonstrukciju dvorca Lotara von Berksa izdvaja 2,3 mil KM

Izvor: TIP.ba Nedjelja, 03.12.2023. 07:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Maylat/shutterstock.com)Ilustracija
Grad Cazin se priprema za ambiciozan projekat rekonstrukcije dvorca Lothara von Berksa, koji se nalazi u kompleksu nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac, a trenutno je u ruševnom stanju. Potrebna sredstva obezbijedili su Vlada Unsko-sanskog kantona i Grad Cazin, koji su za tu namjenu zajedno izdvojili 2,3 mil KM, bez PDV-a. Ovaj projekat predstavlja važan korak u obnovi kulturne baštine grada Cazina i Bosanske krajine.

Dvorac Lothara von Berksa, koji je izgrađen još u 19. vijeku, jedan je od najpoznatijih historijskih spomenika u regiji. Međutim, vremenom je dvorac izgubio nekadašnju slavu i potrebna su značajna ulaganja kako bi bio vraćen u prvobitno stanje.

Direktor JU Centra za kulturu i turizam Cazin Ermin Beganović istaknuo je za Fenu da se radi se o iznosu višem od 2,3 mil KM. Riječ je o procijenjenoj vrijednosti radova bez PDV-a, što znači da je ukupna vrijednosti radova još veća.

On precizira da će se konkretni radovi vršiti na dvorcu Lothara von Berksa za koji je u proteklom periodu urađen glavni projekat, uz izdvojena sredstva od skoro 80.000 KM. Na osnovu tog projekta Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdalo je građevinsku dozvolu, dok bi se javna nabavka trebala odnositi na infrastrukturne radove na dvorcu koji podrazumijevaju obnovu krovišta i međuspratnih konstrukcija na objektu.

- Za dvorac također imamo i potpunu projektnu dokumentaciju, te izdatu građevinsku dozvolu. U međuvremenu je Centar za kulturu i turizam, zajedno sa Gradom Cazinom, obezbijedio novih 100.000 KM za izradu projektno-tehničke dokumentacije ostalih dijelova Nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac i mislim da će kroz desetak dana Centar za kulturu i turizam raspisati javnu nabavku projektno-tehničke dokumentacije koja je preduslov da bismo mogli krenuti sa rekonstrukcijom drugih dijelova ovog značajnog kulturno-historijskog kompleksa – naglasio je Beganović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.02.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kako napreduje gradnja brze ceste Lašva - Nević Polje (VIDEO)

Na novom snimku iznad gradilišta brze ceste Lašva - Nević Polje prikazan je završetak još jednog mosta u Novoj Bili kod Viteza. Podsjećamo ugovor o izgradnji brze ceste Lašva - Nević Polje (LOT 5) potpisan je 26. aprila 2022. godine, a vrijednost ugovorenih radova je 74.904.570 KM. Izgradnja LOT-a 5 podrazumijeva izgradnju dijela brze ceste od petlje Vitez izlaz iz poslovne zone do petlje Nević Polje, a finansira se sredstvima iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.