NavMenu

Mesić - Kikanović: Zajednički nastup BiH i Hrvatske na trećim tržištima

Izvor: eKapija Srijeda, 29.06.2011. 12:12
Komentari
Podeli

U okviru dvodnevne posjete Tuzli, predsjednik Stjepan Mesić posljednji predsjednik predsjedništva SFRJ, prvi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i drugi predsjednik Republike Hrvatske, nakon prijema u Općini Tuzla i susreta sa načelnikom Jasminom Imamovićem, posjetio je Kantonalnu privrednu komoru Tuzla.

Nedret Kikanović predsjednik Komore je predsjednika Mesića, njegove saradnike i Josipa Jurasa generalnog konzula Rh u Tuzli, upoznao sa stanjem privrede tuzlanskog kantona, dosadašnjoj privrednoj saradnji sa Republikom Hrvatskom kao i sa podacimo o vanjskotrgovinskoj razmjeni između Tuzlanskog kantona i R. Hrvatske.

"Slično privrednim zbivanjima u Hrvatskoj, i u našoj privrednoj stvarnosti ima puno problema, i vodi se borba za očuvanje postojećih radnih mjesta, a posebno smo sretni kada se uspiju stvoriti pretpostavke za nova zapošljavanja. Mi smo upoznati, u najvećoj mjeri, i sa privrednim zbivanjima u susjednoj Hrvatskoj. Znamo da je i tu puno problema, da su, rekli bismo, problemi iste ili slične naravi. To sve više upućuje na potrebu zbližavanja u svim segmentima. Tuzlanski kanton, privrednom strukturom ima mnogo toga ponuditi ne samo Hrvatskoj, nego zemljama šireg regiona. No, privredno povezivanje sa susjednom Hrvatskom, u mnogome može doprinijeti obostranom privrednom razvoju, i zajedničkom osvajanju trećih tržišta", istakao je Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

Tokom susreta Kikanović je istakao kako pokušavaju učiniti maksimalne napore da povežu bh. privredu sa susjednim zemljama.

"Redovno smo prisutni na najznačajnijim sajamskim manifestacijama u Hrvatskoj. Pokušavamo povezati privrednike i brojnim prezentacijama, predstavljanjima proizvodnih programa, bilateranim susretima u Komori, u toku sajamskih manifestacija. Značajno je da svi ti napori koje čine i ostale privredne ali i državne institucije, rezultiraju podatkom da je Hrvatska treća zemlja po ukupnoj vrijednosti direktnih stranih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu sa vrijednošću ulaganja oko 710 miliona Eura ili učešćem od 11.5%", kaže on, naglašavajući kako su u toku prošle godine iz Hrvatske uvezeno oko 60 miliona euraroba, pretežno cigareta, naftnih ulja i plinova, lijekova, mlijeka i mlijećnih proizvoda.

Naglasio je kako bi bi i izvoz sa ovog područja u Hrvatsku mogao i trebao biti bolji, a u prošloj godini je iz TK u Hrvatsku izvezeno oko 33 miliona eura. Riječ je o proizvodima od cementa, poluprerađenom drvetu i drvenoj stolariji, sjedalima, uglju i svježem krastavcu.

"Nadam se da će i ova posjeta, razgovori u Komori doprinijeti još kvalitetnijoj saradnji na obostrano zadovoljstvo. Imamo dobru saradnju i u okviru Euroregije `Dunav-Drava-Sava`, pripremamo zajedničke projekte u prekograničnoj saradnji. Uputili smo predsjedniku Mesiću apel da učini maksimalne napore, što je u njegovoj moći, da se i u Tuzli uspostavi Ured Hrvatske gospodarske komore što bi pospješilo privrednu saradnju Hrvatske i Tuzlanskog kantona", rekao je Nedret Kikanović.

"Imamo puno razloga za saradnju i zajedničke nastupe na trećim tržištima. Nismo dovoljno iskoristili sve svoje potencijale, ni zakonske mogućnosti i pored određenih poteškoća u regulativi kojima se treba posvetiti i osigurati saradnju privrednika u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Imamo puno prostora, puno mogućnosti, i na privrednicima je da sve to iskoriste i na najbolji mogući način zajednički izađu na tržište", rekao je predsjednik Stjepan Mesić.

Sastanku su uz predstavnike Kantonalne privredne komore Tuzla prisustovali i članovi Upravnog i Nadzornog odbora Komore Tuzla. Nakon prijema u Komori, predsjednik Stjepan Mesić je posjetio "Solanu" dd Tuzla. Dvodnevna posjeta završava prijemom u Univerzitetu Tuzla, te promocijom knjige "Doba ekonomske diplomacije", autora Stjepana Mesića i Jasne Plevnik stručne saradnice Hrvatske gospodarske komore i potpredsjednice Geoekonomskog foruma, a čime ujedno počinje tradicionalna manifestacija "Ljetni univerzitet" koja se održava 16. put. Ove godine pod generalnom temom "Savremeni izazovi visokog obrazovanja".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.