NavMenu

Budžet RS za 2024. oko 5,7 mlrd KM, za javne investicije ide 62 mil KM

Izvor: Bloomberg Četvrtak, 30.11.2023. 14:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Benjamin Dedic/shutterstock.com)Ilustracija
Budžet Republike Srpske za 2024. godinu iznosiće 5,735 mlrd KM i biće veći za 212 mil KM u odnosu na ovogodišnji Rebalans budžeta, odnosno za 352 mil KM u odnosu na Budžet za 2023. godinu, potvrdili su iz Vlade.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je planirano izdvajanje od 1,785 mlrd KM za penzije, što predstavlja povećanje od 11% u odnosu na ovogodišnji budžet. Za boračke kategorije izdvajanja su 467,5 mil KM, što je povećanje od 38% ili 128 mil KM.

Vlada će u petak, 1. decembra, usvojiti ekonomsku politiku i budžet za 2024, najavio je Višković na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka zvaničnika sa predstavnicima stranaka vladajuće koalicije.

Lična primanja zaposlenih, koji se finansiraju iz Budžeta RS, za narednu godinu iznose 1,163 mlrd KM i veća su za 5%.

- Nije planirano povećanje plata u smislu svih budžetskih korisnika. U zakonu imate minuli rad i svake godine povećanje po osnovu minulog rada i povećanje po osnovnu najnižih plata - rekao je Višković, prenosi Srna. Za materijalne troškove planirano je 200 mil KM, a za zdravstveni sektor 390,8 mil KM.

On je dodao da će grantom iz Budžeta biti dodijeljeno 40 mil KM Javnom fondu za dječiju zaštitu, a da će izdvajanje za porodice sa četvoro i više djece biti povećano za pet odsto i iznositi 60 mil KM.

Za jedinice lokalne samouprave za socijalnu zaštitu i lične invalidnine biće opredijeljeno 54,3 mil KM, a za nerazvijene i izrazito nerazvijene lokalne zajednice 3,3 mil KM.

Privredi za nove tehnologije 14,6 mil KM

Premijer je istakao da je za uvođenje novih tehnologija u privredi planirano 14,6 mil KM, za povećanje plata radnicima u realnom sektoru 15,6 mil KM, za povrat poreza i doprinosa za novo zapošljavanje radnika u privredi 5 mil KM, a za program socijalnog zbrinjavanja radnika 6 mil KM.

Višković se prethodno danas sastao sa predstavnicima Privredne komore Republike Srpske, na čelu sa predsjednikom Perom Ćorićem.

Grant Željeznicama Republike Srpske iznosiće 20 mil KM, Aerodromima RS 2 mil KM, Poštama Srpske milion KM, a Vodama Srpske 11,3 mil KM.

- Za predstavništva Republike Srpske u inostranstvu biće izdvojen 7,1 mil KM, a za sufinansiranje školarina 3,7 mil KM. To se odnosi na deficitarna zanimanja gdje mi skupa sa privredom dajemo po 100 KM za one učenike koji se upisuju u deficitarna zanimanja. Za stipendije Doktor Milan Jelić biće izdvojeno 2,9 mil KM, za Audio-vizuelni centar 2,6 mil KM, a za Fond solidarnosti Srpske 7,4 mil KM - rekao je Višković.

Predsjednik Vlade rekao je da će za javne investicije iz budžeta za 2024. godinu biti izdvojeno 62,4 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.02.2024.  |  Industrija

Kina i Saudijska Arabija osnivaju zajedničku firmu za proizvodnju čelika u BiH

U saradnji s Saudijskom Arabijom, Kina planira uspostaviti zajedničko privredno društvo u Bosni i Hercegovini, a ovaj korak odobrilo je Konkurencijsko vijeće BiH. Proizvodne gigante, saudijsku naftnu kompaniju Saudi Arabian Oil Company (Aramco) i kineskog proizvođača čelika Baoshan Iron & Steel Ltd. (Baosteel), povezat će i državni fond Kraljevine Saudijske Arabije Public Investment Fund Tower. Uprkos pojedinim nejasnoćama u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.