NavMenu

Banjalučki betonski spavač (VIDEO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.11.2023. 12:08
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube /Screenshot/ AGGF Banjaluka)
Student Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet iz Banjaluke Nemanja Popović autor je video eseja o stanju "Betonskog spavača" u Banjoj Luci, odnosno tržnice i javnog atomskog skloništa u naselju Lazarevo (Budžak).

Video predstavlja dopunu mape (informaciono-dokumentacione osnove) betonskih spavača u Banjoj Luci, odnosno svojevrsnu dokumentarističku predstavu objekta Tržnice i javnog atomskog skloništa u Budžaku (Lazarevo), Banja Luka, arhitekte Besima Seferovića iz 1982. godine u njegovom trenutnom stanju, ističući urbanističke i arhitektonske vrijednosti objekta.

Video diskutuje teme atmosfere, granice, odnosa cjelina-detalj, odnosa novo-staro, odnosa uspavano-oživljeno; razumijevanje pozicije objekta; razumijevanje osnovnih arhitektonskih kvaliteta (funkcija, konstrukcija, materijalizacija, forma, pozicioniranje u urbani kontekst); razumijevanje djela u odnosu na internacionalnu arhitektonsku kulturu koja mu je savremena; političko-ekonomsku i društvenu kontekstualizaciju; te arhivsku i savremenu vizualnu prezentaciju, navodi se u opisu ovog projekta.

Rad na predmetu Arhitektura unutrašnjih prostora 1 je podrazumijevao upoznavanje sa Modernim pokretom u regiji kroz arhitekturu unutrašnjeg prostora (značajni autori, njihove ideje, koncepti, realizacije); formiranje šire referentne osnove koja se oslanja na istorijsku perspektivu i kulturni i socio-politički kontekst kretanja kroz arhitekturu i urbanizam; upoznavanje vrijednosti prostor-vremena koje baštini i razumije premise održivog projektovanja, odnosno kompleksnost realiteta života, djelovanja i stvaranja.

Mentori: doc. dr Igor Kuvač, nastavnik i Milana Nedimović, viši asistentKomentari
Vaš komentar

Top priče

22.02.2024.  |  Energija, Građevina

Vlada RS odobrila Drvo export-u eksploataciju uglja na ležištu Bistrica

Nakon zakonom utvrđene procedure, Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske je provelo postupak i donijelo rješenje kojim se odobrava upotreba rudarskog objekta privrednom društvu Drvo eksport iz Teslića na ležištu Bistrica kod Prijedora, saopšteno je iz ovog Ministarstva. - Upotrebna dozvola je izdata nakon što je koncesionar pribavio svu potrebnu dokumentaciju propisanu zakonom, dobio vodnu i ekološku dozvolu i nakon što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.