NavMenu

Na koji način se mali poduzetnici nose sa najvećim izazovima

Izvor: manager.ba Četvrtak, 30.11.2023. 11:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / mohamed_hassan)Ilustracija
Jedna od najgorih stvari koje potencijalni vlasnik tvrtke može učiniti je početi posao bez razmatranja izazova koji dolaze. S druge strane, natjecateljski duh jedan je od razloga zašto ljudi pokreću vlastiti posao, a svaki izazov predstavlja još jednu priliku za natjecanje...

Pokretanje vlastitog poduzeća veliko je postignuće za poduzetnika. Ali još veći izazov je održati ga. Mnogo je uobičajenih izazova s kojima se svako poduzeće suočava, bez obzira na to je li veliko ili malo – od zapošljavanja pravih ljudi, izgradnju robne marke, razvoja baze kupaca odnosno klijenata… Međutim, s nekim problemima suočavaju se isključivo mala poduzeća – velika su to većinom odavno prerasla.

Jedna od najgorih stvari koje potencijalni vlasnik tvrtke može učiniti je započeti posao bez razmatranja mogućih izazova. Investopedia ukazuje kako ublažiti izazove, jer izbjeći ih ne možete.

1. Ovisnost o jednom klijentu

Ako jedan klijent čini više od polovice vašeg prihoda, više ste neovisni izvođač nego vlasnik tvrtke. Diversifikacija vaše baze klijenata ključna je za rast poslovanja, ali to može biti teško ostvariti, osobito ako dotični klijent plaća dobro i na vrijeme. Imati klijenta koji je uvijek spreman platiti proizvod ili uslugu na vrijeme božji je dar za mnoge male tvrtke.

Nažalost, to dugoročno može postati nedostatak. Čak i ako imate zaposlenike, još uvijek djelujete kao podizvođač za značajniji posao. Takav aranžman omogućuje klijentu da izbjegne rizike povećanja troškova u području koje je rizično, a sav taj rizik prenosi se s veće tvrtke na vas i vaše zaposlenike. Takav dogovor može funkcionirati samo ako vaš glavni klijent ima stalnu potrebu za vašim proizvodom ili uslugom.

2. Upravljanje novcem

Imati dovoljno gotovine za pokriće računa neophodno je za svaki posao, kao i za svakog pojedinca. Bilo da se radi o vašem poslu ili životu, u nekom trenutku biste se mogli naći pod pritiskom zbog nelikvidnosti. Kako bi izbjegli ovaj problem, vlasnici malih tvrtki moraju biti ili dobro kapitalizirani ili ostvariti dodatni prihod kako bi imali novčane rezerve kada im to bude potrebno. To je razlog zašto mnoga mala poduzeća započinju tako da osnivači zadržavaju još neko vrijeme stari posao dok grade novi, vlastiti biznis. Takav podijeljeni fokus može učiniti razvoj poslovanja izazovnim, no nedostatak gotovine onemogućuje rast poslovanja.

Upravljanje novcem postaje još važnije kada novac pritječe u posao. Iako su mnogi vlasnici tvrtki sposobni sami voditi poslovno računovodstvo, dobra je ideja potražiti profesionalnu pomoć. Složenost poslovnih knjiga tvrtke raste sa svakim klijentom i zaposlenikom, pa pomoć profesionalca u vođenju knjiga može otkloniti moguće prepreke za širenje koje se mogu javiti u tom segmentu.

3. Umor

Rad i stalni pritisak iscrpljuju čak i najstrastvenije pojedince. Mnogi vlasnici tvrtki – čak i oni uspješni – zaglave radeći puno dulje od svojih zaposlenika. Štoviše, boje se kako će posao stati u njihovoj odsutnosti, pa izbjegavaju odvojiti vrijeme od odmor kako bi napunili baterije.

Umor može dovesti do nepromišljenih poslovnih odluka, uključujući želju potpuno ga napusti. Pronalaženje tempa koji će omogućiti održivi rast bez pretjeranog opterećivanja vlasnika izazov je koji dolazi rano (i često) u evoluciji malog poduzeća.

4. Ovisnost o osnivaču

Ako vas udari auto, donosi li vaš posao prihod sljedeći dan? Poduzeće koje ne može poslovati bez osnivača je poduzeće s ograničenjem. Mnoga poduzeća pate zbog ovisnosti o osnivaču, a to je često uzrokovano time što osnivač nije spreman prepustiti određene odluke i odgovornosti dok tvrtka raste.

U teoriji, suočavanje s ovim izazovom je jednostavno – vlasnik tvrtke samo mora prepustiti više kontrole zaposlenicima ili partnerima. U praksi, međutim, to je značajan kamen spoticanja za osnivače jer obično uključuje kompromise (barem u početku) u kvaliteti obavljenog posla dok osoba koja preuzima odgovornosti ne nauči sve.

5. Između kvalitete i rasta

Čak i kada tvrtka ne ovisi o osnivaču, dođe vrijeme kada se čini kako rast ide na uštrb kvalitete. Bez obzira na to radi li se o usluzi ili proizvodu, u nekom trenutku treba nešto žrtvovati kako bi se ostvario rast. To može značiti kako nećete moći osobno voditi odnosom sa svakim klijentom ili da nećete kontrolirati svaki proces.

Nažalost, često je upravo ta razina osobnog angažmana i posvećenosti detaljima ono što čini posao uspješnim. Stoga su mnogi vlasnici malih poduzeća vezani uz te navike na štetu svog razvoja. Postoji velika sredina između lošeg rada i nezdrave opsjednutosti kvalitetom; na vlasniku tvrtke je usmjeriti svoje procese prema kompromisu koji omogućuje rast bez nanošenja štete brendu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.02.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kako napreduje gradnja brze ceste Lašva - Nević Polje (VIDEO)

Na novom snimku iznad gradilišta brze ceste Lašva - Nević Polje prikazan je završetak još jednog mosta u Novoj Bili kod Viteza. Podsjećamo ugovor o izgradnji brze ceste Lašva - Nević Polje (LOT 5) potpisan je 26. aprila 2022. godine, a vrijednost ugovorenih radova je 74.904.570 KM. Izgradnja LOT-a 5 podrazumijeva izgradnju dijela brze ceste od petlje Vitez izlaz iz poslovne zone do petlje Nević Polje, a finansira se sredstvima iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.