NavMenu

"Nema igračke jer nema para": Kada djeca počinju da razumiju vrijednost novca?

Izvor: eKapija Srijeda, 29.11.2023. 15:19
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay.com/RachelBostwick)
Kakav će odnos dijete imati prema novcu dosta zavisi od vaspitanja, a da mališani već do 10. godine razumiju vrijednost novca, pokazuje britansko istraživanje. U ovim godinama djeca shvataju da se novac zarađuje, da ga nema u neograničenim količinama i da je važno štedjeti. Dio roditelja, 7% čak misli da je njihovo dijete razumjelo koncepta novca već sa pet godina.

U istraživanju je učestvovalo 500 roditelja i djece starosti između 5 i 15 godina. Svaki četvrti roditelj požalio se da nije naučio značaj finansijskog planiranja u djetinjstvu, a skoro trećina kaže da bi voljela da su ih njihovi roditelji naučili značaju štednje kad su bili mali. Zato sada sa svojim potomstvom ispravljaju tu grešku, pa tek 13% roditelja kaže da ne uči dijete značaju novca. Većina staratelja, 85% vjeruje da je na njima odgovornost da dijete nauče značaju štednje, dok 10% misli da je za to zadužena škola.

Da djeca shvataju značaj štednje, pokazuje broj od 89% dječaka i 77% djevojčica koji su rekli da bi voljeli da štede u budućnosti. Odgovarajući na pitanje zašto vole da štede novac, skoro svaki drugi mališan je rekao da želi da kupi sebi slatkiše i igračke, a među motivacijom za štednju našli su se i izlazak i provod na raspustu. Svako treće dijete štedi da bi kupilo poklone članovima porodice, a svaki peti unaprijed razmišlja o fakultetu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.02.2024.  |  Energija

Ništa od raskida ugovora sa Lagerom o eksploataciji mrkog uglja, protesti mještana uzaludni

Trenutno ne postoje nikakvi uslovi za raskid koncesionog ugovora sa kompanijom Lager iz Posušja koja eksploatiše ugalj na području Sanskog Mosta, izjavio je ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona Armin Kardašević. Ministarstvo privrede USK organizovalo je u protekli petak sastanak na kojem se razgovaralo o eksploataciji mrkog uglja u blizini sela Kamengrad, gdje kompanija Lager ima koncesiju. Kako navode iz Ministarstva, sastanku

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.