NavMenu

Raste broj građevinskih dozvola u BiH, ali ne i predviđenih stanova za gradnju

Izvor: Bloomberg Četvrtak, 30.11.2023. 10:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/manfredrichter)Ilustracija
Proizvođačke cijene u građevinarstvu neznatno su porasle u trećem u odnosu na drugi kvartal ove godine, a iako je broj izdatih građevinskih dozvola rastao u oktobru, broj predviđenih stanova za gradnju u Bosni i Hercegovini pada.

Ukupni indeks proizvođačkih cijena u građevinarstvu, odnosno stanogradnji u BiH u trećem kvartalu 2023. u poređenju s drugim kvartalom bilježi rast za 0,3%.

Najviše je rasla cijena elektroinstalacionih radova, a zatim arhitektonskih i građevinskih radova i mašinskoinstalacionih radova. Najmanji rast cijena zabilježen je u oblasti vodoinstalaterskih i kanalizacionih radova.

Rast cijena radova u ovoj godini nije pokolebao investitore da zatraže dozvole za građenje, pa je tako brој izdаtih оdоbrеnjа zа grаđеnjе u oktobru 2023. gоdinе u оdnоsu nа oktobar 2022. godine veći zа čak 27,1%.

Međutim, posmatrajući podatke, vidljivo je da je brој prеdviđеnih stаnоvа zа grаdnju u oktobru ove godine manji zа 18,1% u оdnоsu nа oktobar prošle godine.

U prošloj godini razvoj građevinske aktivnosti pokazuje mješovitu sliku unutar regije. Tako slovenačka građevinska aktivnost bilježi najjači oporavak - rast od 22,2%, neprilagođeno, uglavnom zbog rasta aktivnosti na izgradnji stambenih zgrada. I Hrvatska je nastavila pozitivan trend rastom od 4% na godišnjem nivou. S druge strane, ostatak regije zabilježio je negativan rezultat tokom 2022. godine, uz godišnji pad građevinske aktivnosti u Sjevernoj Makedoniji od 11,9%, u Srbiji od 10,4% i Bosni i Hercegovini od 0,5%.

- Cijene nekretnina u Adria regiji naglo su rasle u posljednjih nekoliko godina, podstaknute jeftinim kreditima, dobrim dinamikama tržišta rada i koncentracijom ulaganja ljudi u nekretnine. Očekujemo manju korekciju cijena do kraja godine, praćenu primjetnom korekcijom od 10% ili više u 2024. godini kako se tržište smiruje i visoka osnova iz prethodnih godina dolazi do izražaja - kažu analitičari.

Očekuju nastavak niže aktivnosti u izgradnji zgrada, što će podstaknuti građevinsku industriju da se više oslanja na projekte niskogradnje u bliskoj budućnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.02.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kako napreduje gradnja brze ceste Lašva - Nević Polje (VIDEO)

Na novom snimku iznad gradilišta brze ceste Lašva - Nević Polje prikazan je završetak još jednog mosta u Novoj Bili kod Viteza. Podsjećamo ugovor o izgradnji brze ceste Lašva - Nević Polje (LOT 5) potpisan je 26. aprila 2022. godine, a vrijednost ugovorenih radova je 74.904.570 KM. Izgradnja LOT-a 5 podrazumijeva izgradnju dijela brze ceste od petlje Vitez izlaz iz poslovne zone do petlje Nević Polje, a finansira se sredstvima iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.