NavMenu

U BiH godišnja inflacija 2,1% - Hrana i bezalkoholna pića skuplja za skoro 5% u odnosu na lani

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 29.11.2023. 08:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Raihana Asral/shutterstock.com)Ilustracija
Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru su u prosjeku bile više za 0,1% u odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja inflacija iznosila 2,1%.

U oktobru u odnosu na septembar ove godine alkoholna pića i duhan u prosjeku su bili skuplji za 0,1%, odjeća i obuća za 1,6%, stanovanje i režijski izdaci za 0,1%, a zdravstvo za 0,2%, podaci su Agencije za statistiku BiH, prenosi Fena.

Prevoz je u prosjeku poskupio za 2,1%, obrazovanje za 0,3%, restorani i hoteli za 0,5%, a ostala dobra i usluge za 0,9%.

Hrana i bezalkoholna pića u oktobru u odnosu na septembar u prosjeku su bili jeftiniji za 0,1%, namještaj i kućanski uređaji za 0,2%, komunikacije za 0,1%, a rekreacija i kultura za 0,4%. Nivo cijena u BiH u oktobru u odnosu na isti mjesec prošle godine bio je viši za 2,1%.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su bili skuplji za 4,9%, alkoholna pića i duhan za 4,6%, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 6,9%, a zdravstvo za 3,2%. Komunikacije su u oktobru, u odnosu na isti mjesec lani, u prosjeku bile skuplje za 2,2%, rekreacija i kultura za 5,1%, obrazovanje za 2,2%, restorani i hoteli za 6,7%, a ostala dobra i usluge za 9,2%.

Odjeća i obuća su u prosjeku bili jeftiniji za 7,1%, stanovanje i režijski troškovi za 2,8%i prevoz za 5,6%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.02.2024.  |  Energija, Građevina

Vlada RS odobrila Drvo export-u eksploataciju uglja na ležištu Bistrica

Nakon zakonom utvrđene procedure, Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske je provelo postupak i donijelo rješenje kojim se odobrava upotreba rudarskog objekta privrednom društvu Drvo eksport iz Teslića na ležištu Bistrica kod Prijedora, saopšteno je iz ovog Ministarstva. - Upotrebna dozvola je izdata nakon što je koncesionar pribavio svu potrebnu dokumentaciju propisanu zakonom, dobio vodnu i ekološku dozvolu i nakon što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.