NavMenu

Objavljen deseti poziv za sufinansiranje investicionih projekata putem WBIF - Prijava aplikacija do 20. decembra

Izvor: eKapija Utorak, 28.11.2023. 13:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Steve Buissinne)Ilustracija
Direkcija za evropske integracije BiH obavještava javnost da je objavljen deseti poziv za dostavljanje aplikacija za sufinansiranje investicionih projekata putem Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Poziv je otvoren za aplikacije iz svih WBIF sektora u ključnim područjima intervencija:

1) održivi promet - obnavljanje postojeće i izgradnja otporne i pametne prometne infrastrukture na TEN-T glavnoj željezničkoj mreži (integracija održivih i pametnih elemenata u cestovni i željeznički promet, inteligentni prometni sistemi, informacioni sistemi, sigurnost na cesti i dr.)

2) čista energija - podrška energetskoj tranziciji (prenos i skladištenje električne energije, obnova postojećih hidroelektrana, dekarbonizacija, jačanje električne mreže, urbani mjerni sistemi i dr.)

3) okolina i klima - upravljanje otpadom i otpadnim vodama, vodosnadbijevanje (pokrivenost velikih aglomeracija, doprinos zaštiti prirode, zelena infrastruktura i dr.)

4) digitalna budućnost - digitalna infrastruktura (brza i sigurna širokopojasna povezanost za javnu upravu, domaćinstva, poslovne subjekte, obrazovanje, zdravstvo i dr.)

5) razvoj ljudskog kapitala - obnova/poboljšanje infrastrukture u obrazovanju i zdravstvu (čista energija, digitalna transformacija i dr.).

Rok za dostavljanje prvog nacrta aplikacija Direkciji za evropske integracije je 20. decembar 2023. godine.

Osnovne informacije o pozivu, područjima intervencije, kriterijima u svakom od područja intervencije, procentima sufinansiranja te ostale potrebne informacije su date u dokumentu Informacija o kriterijima prihvatljivosti i vremenskom okviru za WBIF poziv za dostavljanje projekata za mješovite investicije u javnom i privatnom sektoru, koji se nalazi u aplikacionom paketu, stoji na sajtu DEI.gov.ba.

Osnovni uslovi za apliciranje na deseti poziv su:

- U sektoru za koji se aplicira mora biti usvojena cjelodržavna strategija i usvojena Jedinstvena lista sektorskih prioritetnih infrastrukturnih projekata - SSPP.

- Projekti moraju biti visokog stepena zrelosti i prioritetni za implementaciju.

- Zahtjev za grant sredstvima treba biti praćen kreditnim aranžmanom (koji je u fazi pregovaranja ili je već sklopljen) između BiH i neke od međunarodnih finansijskih institucija uključenih u WBIF (Evropska banka za obnovu i razvoj - EBRD, Evropska investiciona banka - EIB, Razvojna banka Vijeća Evrope - CEB, Razvojna banka SR Njemačke - KfW, Svjetska banka te Francuska razvojna agencija - AFD), uz razmotrene finansijske mogućnosti aplikanta za zaduživanjem u budućnosti. Navedena tzv. vodeća međunarodna finansijska institucija mora izraziti interes/podršku projektu koji se predlaže i biti konsultovana pri izradi grant aplikacije.

- Zbog finansijskih obaveza koje se stvaraju, neophodno je uključivanje relevantnih ministarstava finansija prilikom apliciranja po pitanju mogućnosti zaduživanja vezano za predloženi projekat (ukoliko je u pitanju novo zaduženje).

Detaljnije informacije o apliciranju za pozive Investicionog okvira za Zapadni Balkan možete naći ovdje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.02.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kako napreduje gradnja brze ceste Lašva - Nević Polje (VIDEO)

Na novom snimku iznad gradilišta brze ceste Lašva - Nević Polje prikazan je završetak još jednog mosta u Novoj Bili kod Viteza. Podsjećamo ugovor o izgradnji brze ceste Lašva - Nević Polje (LOT 5) potpisan je 26. aprila 2022. godine, a vrijednost ugovorenih radova je 74.904.570 KM. Izgradnja LOT-a 5 podrazumijeva izgradnju dijela brze ceste od petlje Vitez izlaz iz poslovne zone do petlje Nević Polje, a finansira se sredstvima iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.