Izvor: eKapija | Utorak, 28.06.2011.| 12:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Doing Business in SEE 2011: Registrovati vlasništvo najteže u Mostaru

Prema novom izvještaju Svjetske banke i IFC-a, reforma poslovne regulative širom Jugoistočne Evrope štedi vrijeme i novac lokalnih poduzetnika. Danas objavljeni drugi Izvještaj o poslovanju u Jugoistočnoj Evropi 2011 (Doing Business in Southeast Europe 2011) analizira lakoću poslovanja u 22 grada iz sedam ekonomija: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, BJR Makedonije, Moldavije, Crne Gore i Srbije.

Ekonomije u Jugoistočnoj Evropi nastavile su da reformišu poslovne propise uprkos globalnoj finansijskoj krizi. Rezultati pokazuju da su u svih 19 gradova koji su se našli u izvještaju iz 2008. napravljeni pomaci makar u jednoj od četiri oblasti koje su analizirane: osnivanje preduzeća, pribavljanje građevinskih dozvola, upis nepokretnosti i izvršenje ugovora. Širom regiona, prosječni troškovi osnivanja preduzeća su se smanjili sa 22 na 13 procenata prosječnog prihoda po glavi stanovnika. Prosječno vrijeme za pribavljanje građevinksih dozvola i registrovanje nepokretnosti smanjeno je za više od mjesec dana.

Iako niti jedan grad nema dobre rezultate u svim oblastima koje se analiziraju, najlakše je pribaviti građevinsku dozvolu u Nikšiću (Crna Gora) i prenijeti vlasnička prava u Balti i Kišnjevu (Moldavija). Skoplje (BJR Makedonija) i Banja Luka (Bosna i Hercegovina) su napravili najveći napredak tako što su otpočeli reforme u sve četiri oblasti koje se analiziraju. Sa druge strane, najteže je osnovati preduzeće u Prištini (Kosovo), registrovati vlasništvo u Mostaru (Bosna i Hercegovina) i provesti ugovor u Prizrenu (Kosovo). Pribavljanje građevinske dozvole najteže je u Beogradu (Srbija).

U određenim kategorijama gradovi u regionu mogu se porediti sa najboljim svjetskim primjerima. Osnivanjem “jedinstvenog šaltera - One Stop Shop”, Skoplje (BJR Makedonija) je pojednostavilo procedure osnivanja preduzeća i postalo peti grad po ovom parametru globalno. Kompjuterizacija i medijacija komercijalnih sporova unaprijedili su efikasnost rada sudova u Zrenjaninu (Srbija), gdje je izvršenje ugovora sada jednako brzo kao i u SAD.

"Konkurentne ekonomije ne mogu preživjeti kao ostrva", kaže Augusto Lopez Claros, Direktor za globalne indikatore i analizu Grupacije Svjetske banke. “Razmjena reformskih iskustava je šansa da se unaprijedi nacionalna i regionalna konkurentnost.”

Izvještaj o poslovanju u Jugoistočnoj Evropi 2011 analizira poslovnu regulativu iz ugla lokalnih malih i srednjih preduzeća. Izvještaj je sačinjen uz finansijsku podršku Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO), Austrijske vlade i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Za više informacija, molimo posjetite: www.doingbusiness.org/SEE .

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.