NavMenu

Udruženje poslodavaca BPK Goražde dodijelilo priznanja najuspješnijim kompanijama

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 27.11.2023. 12:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SFIO CRACHO/shutterstock.com)Ilustracija
Udruženje poslodavaca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u gradu na Drini organiziralo je manifestaciju Večer uspješnih poslovnih priča na kojoj su dodjeljena priznanja najuspješnijim malim, srednjim i velikim preduzećima, koja su tokom prošle godine ostvarila najbolje rezultate u poslovanju.

U kategoriji velikih kompanija, najbolji rezultat ostvarila je firma Unis Ginex Goražde, u kategoriji srednjih preduzeća priznanje je dobila kompanija AC Unity dok su u oblasti malih preduzeća priznanja dodjeljena firmi OKAC Goražde i EBI security Goražde.

Tokom manifestacije kojoj su prisustvovali i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BPK, naglašeno je da su u 2022. godini, poslodavci s područja BPK Goražde ostvarili izuzetne rezultate, sa ukupno ostvarenom dobiti u iznosu od 33.993.561 KM što je za 5,70% više u odnosu na 2021. godinu, dok su ukupni prihodi iznosili 444.805.147 KM, odnosno 11,43% više u odnosu na godinu ranije.

Kako je u svom obraćanu kazala predsjednica Udruženja poslodavaca BPK Šejla Bojadžija privredni subjekti iz BPK Goražde već odavno prepoznatljivi ne samo u BiH već i u širim evropskim i svjetskim okvirima, te da su izuzetno važan faktor, bez kojeg bi ova zemlja bilježila znatno manje indekse razvoja privrede. Problematika sa kojojm se susreću jeste nedostatak radne snage.

- Pozivam sve na jedinistvo kako bi sinergijski radili na rješavanju ovog vrlo važnog problema. Neophodno je stvoriti bolji ambijent kako za poslodavce tako i radnike jer bez njih nema ni poslodavaca bez kojih definitivno na kraju nema ni održivosti budžeta. Dugo najavljivani propisi o doprinosima i porezu na dohodak trebali bi se vrlo brzo naći na dnevnom redu Parlamenta FBiH, koji bi hoću da vjerujem u mnogo čemu olakšali poslodavcima, kada govorimo o povećanju plaća radnicima , što bi uticalo na smanjenje odliva radne snage. Država sa svoje strane treba da stvori bolji sigurnosni ambijent, kako bi se i sa te strane mladi ljudi odlučili na ostanak u svojoj državi - naglasila je Bojadžija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.02.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kako napreduje gradnja brze ceste Lašva - Nević Polje (VIDEO)

Na novom snimku iznad gradilišta brze ceste Lašva - Nević Polje prikazan je završetak još jednog mosta u Novoj Bili kod Viteza. Podsjećamo ugovor o izgradnji brze ceste Lašva - Nević Polje (LOT 5) potpisan je 26. aprila 2022. godine, a vrijednost ugovorenih radova je 74.904.570 KM. Izgradnja LOT-a 5 podrazumijeva izgradnju dijela brze ceste od petlje Vitez izlaz iz poslovne zone do petlje Nević Polje, a finansira se sredstvima iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.