NavMenu

Evo šta vam je potrebno da biste pokrenuli biznis u najatraktivnijim zemljama

Izvor: manager.ba Ponedjeljak, 27.11.2023. 10:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Heidi Fin/Unsplash)Ilustracija
Mogućnosti i poteškoće s kojima se suočavaju poduzetnici brzo se mijenjaju. Bez obzira želimo li pokrenuti novu tvrtku ili se pridružiti etabliranoj kompaniji, moramo imati na umu stvari poput lakoće poslovanja, tržišnog potencijala, porezne strukture, ekosustava, kvalitete radne snage...

Temeljem najnovijih statistika i trendova iz različitih izvora, napravljen je popis nekih od najboljih zemalja za pokretanje ili pridruživanje biznisu 2024.

Dubai

Dubai je jedan od sedam emirata Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), prosperitetne i moderne bliskoistočne zemlje. Poznat je po svom bogatom načinu života, raznolikoj kulturi i dinamičnoj ekonomiji. Dubai nudi mnoge pogodnosti za poslovne putnike i poduzeća, posebno unutar svojih različitih slobodnih zona. U Dubaiju postoji oko 40 slobodnih zona koje opslužuju niz sektora i poslovanja uključujući IT, medije, financije, zlato i nakit, zdravstvo, AI i druge.

Viza za poslovne posjetitelje omogućava ulazak u Dubai radi kratkoročnih poslovnih posjeta, poput sudjelovanja na sastanku, konferenciji ili sajmu, provedbi istraživanja tržišta ili pregovaranju o ugovoru. Investitorska viza omogućava ulazak u Dubai radi ulaganja u postojeći ili novi posao u Dubaiju, za ulaganja od najmanje 10 miliona AED u jednu ili više tvrtki u Dubaiju, bilo izravno ili preko investicijskog fonda.

Poduzetnička viza omogućava ulazak u Dubai za pokretanje ili vođenje inovativne tvrtke koju je odobrilo vladino tijelo.

Irska

Irska je otočna država članica eurozone i Europske unije. Poznata je kao centar inovacija, obrazovanja i kulture, te toplo i gostoljubivo odredište za odmor. Irska ima nekoliko slobodnih zona koje nude porezne i carinske olakšice i pojednostavljene poslovne procedure. Dvije najvažnije su slobodna zona zračne luke u Dublinu, koja je središte zrakoplovne i logističke industrije, i slobodna zona Shannon, najstarija i najveća slobodna zona u Irskoj.

Kako bi ušli u Irsku i radili u visokokvalificiranoj profesiji traženoj na irskom tržištu rada, potrebna vam je dozvola za zapošljavanje kritičnih vještina.

Program za početnike poduzetnike omogućava ulazak u Irsku za pokretanje ili upravljanje tvrtkom sa značajnim potencijalom za rast i otvaranje novih radnih mjesta.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Još jedna omiljena destinacija za poduzetnike je Ujedinjeno Kraljevstvo, posebno u sektorima kao što su fintech, e-trgovina, biotehnologija, igre i kreativne industrije.

Velika Britanija ima veliko i sofisticirano tržište, uspješan ekosustav za inovacije, povoljnu poreznu strukturu i snažan pravosudni sustav. Nakon izlaska iz EU, Velika Britanija je rekla kako će uspostaviti 10 slobodnih luka u Engleskoj, Velsu, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj.

Kratkoročna poslovna putovanja u Veliku Britaniju, poput sudjelovanja na sastancima, konferencijama, obukama ili pregovorima o ugovoru su dozvoljena standardnom turističkom vizom.

Viza za inovatore omogućava ulazak u UK radi pokretanja ili vođenja inovativnog poduzeća koje je dobilo odobrenje od nadležnog tijela.

Kako bi radili u jednoj od prihvatljivih oblasti znanosti, inženjerstva, medicine, digitalne tehnologije, umjetnosti i kulture, ili istraživanja i inovacija, morate steći globalnu vizu za talente.

Sjedinjene Američke Države

Za poduzetnike Sjedinjene Američke Države ostaju jedno od najatraktivnijih mjesta zbog svog ogromnog i raznolikog tržišta, jake inovacijske kulture, bogatstva i radne snage ali i povoljnog regulatornog okružja. U SAD postoji više od 250 vanjskotrgovinskih zona (FTZ), koje omogućuju bescarinski uvoz, skladištenje i preradu strane robe. FTZ su pod kontrolom Carine i granične policije SAD i nalaze se u blizini luka, aerodroma ili graničnih prijelaza.

Kratkoročna poslovna putovanja u SAD dozvoljena su uz Business Visitor vizu (B-1). Ona omogućava prisustvovanje konferencijama, sastanke s klijentima ili provedbu istraživanja tržišta.

S E-1/E-2 Treaty Trader/Investitor vizom moguće je obavljanje trgovinskih ili investicijskih aktivnosti ukoliko dolazite iz zemlje koja ima ugovor s SAD-om.

Australija

Australija je još jedna poželjna lokacija za poduzetnike i vlasnike poduzeća, posebno u industrijama kao što su obrazovna tehnologija, zdravstvena tehnologija, čista tehnologija i turizam. Australija nudi sigurnu i uspješnu ekonomiju, gostoljubivo i prilagodljivo regulatorno okruženje, bogatu i raznoliku bazu prirodnih resursa, te vrhunski i široko dostupan obrazovni sustav.

Australija ima dvije posebne ekonomske zone (SEZ) koje pružaju porezne olakšice i druge pogodnosti za poduzeća. To su Posebna ekonomska zona Božićni otok i Posebna ekonomska zona Sjeverne teritorije, koje pokrivaju cijelu regiju i pokušavaju privući ulaganja u turizam, poljoprivredu, rudarstvo i energetsku industriju.

Kako bi ušli u Australiju u kratku poslovnu posjetu morate imati dozvolu za kratku poslovnu posjetu. Za dugoročnu poslovnu posjetu, kao što su posjete kompanijama, ulaganje ili uključivanje u aktivnosti razvoja poslovanja, potrebna je viza za poslovne posjete (podklasa 600).

Ako imate dokazivu održivu poslovnu ideju s pristupom od najmanje 200.000 australijskih dolara financiranja i postignete najmanje 65 bodova na bodovnom testu Business Innovation and Investment Visa, Business Innovation and Investment Visa (podklasa 188) omogućava vam ulazak u Australiju kako bi počeli ili vodili posao odobren od strane ovlaštene institucije.

Kanada

Kanada je velika i raznolika zemlja sa jakom ekonomijom, dobro uspostavljenim političkim sustavom, visokim životnim standardom i gostoljubivom kulturom.

Kanada ima 12 vanjskotrgovinskih zona (FTZ) koje pružaju ubrzane carinske procedure, porezne i tarifne olakšice za poduzeća. FTZ-ima upravlja Kanadska granična služba i nalaze se u blizini velikih luka, aerodroma ili graničnih prelaza.

Za pokretanje biznisa u Kanadi potrebna je grupna viza za poslovne posjetitelje kao i dozvolu za posjetu Kanadi u poslovne svrhe do šest mjeseci.

Gang up Start-up Visa omogućava ulazak u Kanadu radi pokretanja ili vođenja inovativne tvrtke koja je dobila dozvolu od ovlaštene organizacije, ali kandidat mora biti u stanju dokazati kako je poslovna ideja održiva i kreativna i uložiti kapital od najmanje 200.000 kanadskih dolara.

Novi Zeland

Novi Zeland je mala, ali prosperitetna otočna država s reputacijom lidera u ekološkoj održivosti, društvenom blagostanju i kulturnoj raznolikosti.

Za poslovne posjete Novom Zelandu potrebna je viza za poslovne posjete ili kratke posjete koje traju tri mjeseca.

Ulazak na Novi Zeland uz poduzetničku radnu vizu omogućava pokrenetanje ili upravljate tvrtkom visokog rasta koja je dobila odobrenje od nadležne institucije. Poslovni plan mora imati pristup investicijskim fondovima od najmanje 100.000 novozelandskih dolara.

Na Novi Zeland možete ući i sa Global Impact Work Visom za rad u društvenoj kompaniji koja je dobila potporu Edmund Hillary Fellowship programa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.02.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kako napreduje gradnja brze ceste Lašva - Nević Polje (VIDEO)

Na novom snimku iznad gradilišta brze ceste Lašva - Nević Polje prikazan je završetak još jednog mosta u Novoj Bili kod Viteza. Podsjećamo ugovor o izgradnji brze ceste Lašva - Nević Polje (LOT 5) potpisan je 26. aprila 2022. godine, a vrijednost ugovorenih radova je 74.904.570 KM. Izgradnja LOT-a 5 podrazumijeva izgradnju dijela brze ceste od petlje Vitez izlaz iz poslovne zone do petlje Nević Polje, a finansira se sredstvima iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.