NavMenu

Arhitekte oživljavaju ideju obnove banjalučke hidroelektrane, rješenje nude i za novi gradski park (FOTO/VIDEO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.11.2023. 12:29
Komentari
Podeli
Mlin kulture (Foto: (Hidroelektrana) i Mlin kulture, Delibašino selo, Banja Luka, 2023. Autori: Aleksandar Marić, Nemanja Petković, Isidora Komljenović, Anastasija Šarenac, Mentori: prof. dr Milijana Okilj i Milica Malešević, viši asistent)Mlin kulture

Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci je četvrti put za redom imao priliku da kandiduje najbolje studentske projekte za selektivnu izložbu i učešće u konkurenciji za nagradu Student Honorable Mention na Piranskim danima arhitekture zajedno sa 19 pozvanih srednjoevropskih i drugih fakulteta - Grac, Špital, Beč, Banja Luka, Sarajevo, Split, Zagreb, Solun, Budimpešta, Peskara, Trst, Podgorica, Bratislava, Ljubljana, Maribor, Beograd, Novi Sad, Kragujevac i AA London.

Na otvoreni poziv je stiglo do sada rekordnih deset prijava, što doprinosi konkurentnosti i značajno utiče na kvalitet odabranih projekata. Prijavljeni su projekti sa Katedre za arhitektonsko projektovanje i Katedre za urbanizam, sa 3. i 4. godine osnovnih studija, dva (mentorisana) konkursna projekta, jedan završni rad prvog ciklusa studija i po prvi put jedan završni rad drugog ciklusa studija Arhitektura i urbanizam.

Od pristiglih 10 prijava, nominovane projekte za selekciju studentske nagrade Piranskih dana arhitekture je odabrala spoljna selektorska komisija, koju su činili: Tamara Čaušević, arhitekta, predstavnik priznate arhitektonske prakse (Studio Koncept BMB); Stevan Čukić, prostorni planer, predstavnik insitutcije iz oblasti urbanizma i arhitekture (Direkcija za izgradnju i razvoj grada Bijeljina); Đorđe Đurić, arhitekta, predstavnik prošlogodišnjih autora nominovanih za nagradu; Nermina Zagora, arhitekta, predstavnik univerziteta iz regiona (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu) i Esma Šantić, arhitekta, predstavnik strukovnog udruženja (Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini). Komesar selekcije je doc. dr Igor Kuvač.

Za predstavljanje na Piranskim danima arhitekture su odabrana dva najkompletnija projekta, koji u svemu pokazuju najveću zrelost na svim nivoima razmišljanja, prostornim razmjerama i slojevima projekata. Ovim izborom, komisija nagrađuje dva uigrana projektantska tima sa porukom o važnosti, kvalitetima i prednostima timskog rada u arhitekturi i urbanizmu. Takođe sa velikim ohrabrnjem za oba tima da ostanu na okupu i da se odvaže za timski izlazak na arhitektonsku scenu regiona, koja vapi za svježinom novih generacija, ističe se u izvještaju Komisije.

(Hidroelektrana) i Mlin kulture, Delibašino selo, Banja Luka, 2023.

Autori: Aleksandar Marić, Nemanja Petković, Isidora Komljenović, Anastasija Šarenac, Mentori: prof. dr Milijana Okilj i Milica Malešević, viši asistent

Projekat (Hidroelektrana) i Mlin kulture u Delibašinom selu u Banjoj Luci, tretira dobro poznatu temu, koja je već bila predstavljena na Piranskim danima arhitekture 2019. Bio je to završni rad drugog ciklusa studija studijskog programa Arhitektura i urbanizam, autora Slobodana Peulića. Ovaj prostorni poligon, koji obuhvata Mađirsko polje - Mađirska/Trapiska šuma - Delibašino selo - Trapisti, je, od inicijative za urbanu transformaciju Delibašinog sela Istraživačkog centra za prostor iz 2017. godine, bio predmet istraživanja tri generacije studenata spomenutog studijskog programa. Na ovim osnovama, grupa ANIA, na mjestu starog objekta projektuje (Hidroelektranu ) i "Mlin kulture" i ponovo ukazuje na sve vrijednosti ovog slojevitog prostornog kompleksa sa velikim potencjalom za razvoj u funkciji kulture, edukacije, turizma, rekreacije. Kreativna upotreba poznatih tehnika i alata zaštite i revitalizacije graditeljskog nasljeđa, poštivanje prirodnog i fizičkog konteksta, te vizija široke slike prostora, rezultira jednim vrijednim projektom.

Ovaj svojevrsni Muzej tehničke kulture je zapravo hibridni višefunkcionalni prostor, koji objedinjuje kulturu, umjetnost, obrazovanje, rad, zabavu, turizam, odmor i uživanje za sve generacije tokom cijelog dana i u svim godišnjim dobima, te tako postaje vrijedan javni gradski prostor i polazište za dalje istraživanje i održivi razvoj ovog prostornog poligona. Zrelost pristupa, strateško razmišljanje za razvoj širokog područja, suptilno izgrađen odnos prema prirodnom i graditeljskom nasljeđu, fini arhitektonski senzibilitet i cjelokupna prezentacija projekta su na vrlo visokom i profesionalnom nivou.


Prostor kao doživljaj, 2022.

Autori: Nikolina Hassam Dorsen, Srđan Lakić, Andrea Janičić

Saradnik: Bojana Todić,

Mentor: doc. dr Igor Kuvač

Projekat "Prostor kao doživljaj" diskutuje konkursno rješenje za Novi gradski park u Banjoj Luci prema modelu Bernarda Čumija, sa tri osnovna elementa prostornih doživljaja (prostor, program i događaj) koji međusobno utiču jedan na drugi. Projekat za park se posmatra kao jedan otvoreni prostorni poligon koji se uvijek doživljava na drugačiji način zahvaljujući nizu prostornih sintaksi, koje čine kretanje, događaji i ritmična promjena ambijenata. Park se razvija i raste zahvaljujući aktivnostima korisnika, njihovim praćenjem i artikulacijom uz pomoć elemenata urbanog dizajna i arhitekture. Ovaj pristup dozvoljava slobodu spontanog korišćenja i razvoja prostora koji je jednako otvoren prema različitim grupama korisnika, koji ga zatim aktiviraju, prilagođavaju i prisvajaju kroz subjektivni osjećaj za mjesto.

Strategija uspostavljanja prostorne sintakse, uvodi korisnike u prostor paralelno sa procesom projektovanja i razvoja parka, što potencijalno generiše i pravce razvoja neposrednog konteksta i šireg područja. Projekat se posmatra kao jedna moguća planska vizija razvoja, koja određuje samo osnovne koordinate prostora. Unutar tog okvira, atlas različitih elemenata, u formi otvorenog plana, sa modularnom koordinacijom elemenata i svedenom, gotovo modernističkom, estetikom omogućava artikulaciju prostora univerzalnih vrijednosti. Odabirom ovog projekta, komisija podstiče i ohrabruje studente da, pored redovne nastave, stalno odgovaraju na nove i drugačije projektantske izazove i da studije, kao jedinstvenu priliku, iskoriste za istraživanje svojih mogućnosti do najdaljih mogućih horizonata.

Ovim se takođe promoviše javni konkurs kao vrhunski mehanizam za ostvarivanje najkvalitetnijih urbanističko-arhitektonskih rješenja, zasnovanih na detaljnom analitičkom procesu, strateškoj viziji razvoja prostora, stvarnom razumijevanju konteksta i njegovoj nadogradnji.


Mapa: Stara Hidrocentrala u Delibašinom selu


Fotogalerija
Mlin kulture / Prostor kao doživljaj
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.02.2024.  |  Energija, Građevina

Vlada RS odobrila Drvo export-u eksploataciju uglja na ležištu Bistrica

Nakon zakonom utvrđene procedure, Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske je provelo postupak i donijelo rješenje kojim se odobrava upotreba rudarskog objekta privrednom društvu Drvo eksport iz Teslića na ležištu Bistrica kod Prijedora, saopšteno je iz ovog Ministarstva. - Upotrebna dozvola je izdata nakon što je koncesionar pribavio svu potrebnu dokumentaciju propisanu zakonom, dobio vodnu i ekološku dozvolu i nakon što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.