NavMenu

Evropski petrohemijski sektor se nikad neće oporaviti?

Izvor: RT Balkan Ponedjeljak, 20.11.2023. 15:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Patrick Hendry/Unsplash)Ilustracija
Proizvodnja evropske petrohemijske industrije posljednji put je bila na ovako niskim granama davne 1975. nakon prve naftne krize. Razlog tome je što je ova industrijska grana energetski veoma zahtevna, a Stari kontinent je riješio da se liši jeftinog ruskog gasa i nafte na kojima je i počivala njena privredna snaga.

U Evropi je prirodni gas oko pet puta skuplji nego u Sjedinjenim Državama, tako da je isplativije tamo kupiti etilen pa ga prevesti preko Atlantika i potom ga preraditi nego proizvoditi na kontinentu - i upravo to kompanije rade, prenosi Blumberg.

Rezultat je pad ekonomske aktivnosti u Evropi, kao i trgovine hemijskim proizvodima u EU i posljedično gubitak radnih mjesta i sve manja energetska sigurnost.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA), potrošnja nafte u Evropi ove godine biće najmanja u prethodnih 48 godina - 34,2 miliona metričkih tona. Koristi se manje 18,5% u odnosu na prije kovida i skoro 40% manje od maksimuma svih vremena postavljenog prije dvije decenije.

Giganti industrije koji naftu i gas pretvaraju u hemijske prerađevine rade neekonomično - u posljednjim kvartalima poslovali su s gubicima između 65% i 75% kapaciteta (sve ispod 90% u normalnim okolnostima predstavlja razlog za zabrinutost, 85% je loše, dok se 80% smatra katastrofom).

Rukovodioci hemijske industrije tvrde da se novac ne može gubiti unedogled - zato su zatvaranja izvjesna 2024. godine.

IEA je uvijeno saopštila da je sve teže videti kako petrohemijska industrija kontinenta može da povrati snagu koju je imala. Blumberg ide korak dalje - evropski petrohemijski sektor se nikad neće oporaviti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.12.2023.  |  Energija, Građevina

Preuzeli ulogu Njemaca - Mađarska će finansirati tri projekta u RS vrijednosti više od 100 mil EUR

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je bila uspješna njegova posjeta Mađarskoj, koja je preuzela obavezu finansiranja tri projekta koje je napustila Njemačka razvojna banka u iznosu ukupno većem od 100 mič EUR. - Јedan je projekat vjetroelektrane Hrgud, drugi je revitalizacija postrojenja Hidrocentrale na Trebišnjici, a treći je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci - rekao je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.