NavMenu

Gradi se novi evropski koridor kroz Bosnu i Hercegovinu - Dio jednog od najznačajnijih saobraćajnih pravaca u Evropi

Izvor: Večernji list Ponedjeljak, 20.11.2023. 14:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
Jugoistok Hercegovine, posebno područje gradova Čapljine i Stoca, uskoro bi mogao postati dio jednog od najznačajnijih saobraćajnih pravaca u Evropi. Planira se izgradnja Jadransko-jonske autoceste koja će se prostirati kroz sedam zemalja, prateći konfiguraciju obale, piše Večernji list iz Mostara.

Prvi dio ovog ambicioznog projekta odnosi se na dionicu Stolac – međuregionalni čvor Počitelj, koja će imati dužinu od 23,5 km. Idejni projekt već je predan, a uskoro se očekuje i predaja glavnog projekta. Skupina ponuđača, uključujući IGH d. o. o. Mostar, Institut IGH d. d. Zagreb i Integra d. o. o. Mostar, odabrana je za izradu projekta. Detalji idejnog projekta uključuju tri vijadukta, most preko rijeke Bregave, nekoliko podvožnjaka te tunel Kruševo dužine 990 metara.

Na planu su i dva čvorišta – čvorište Neum – Stolac i čvorište Kruševo, te međuregionalni čvor Počitelj.

Saobraćajnica će početi na međuregionalnom čvoru kod Počitelja i kretati se sjeverno od rijeke Bregave, prelazeći nekoliko podvožnjaka i tri vijadukta. Nakon toga, preko mosta prelazi spomenutu rijeku i pruža se prema jugoistoku od Bregave, povezujući područja Grada Stoca i općine Neum. Također, planira se povezivanje s postojećom magistralnom cestom M-17.3 koja vodi od Stoca do Neuma, a posebna pažnja posvećena je povećanju razine sigurnosti, uključujući izgradnju centra za održavanje i kontrolu prometa (COKP) te smještaj vatrogasnih snaga.


Ovaj infrastrukturni projekt ima potencijal transformirati regiju, potičući privredni razvoj i stvarajući nova radna mjesta. Očekuje se saradnja s političkim strukturama i podrška relevantnih sudionika kako bi se osiguralo uspješno provođenje ovog važnog projekta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.12.2023.  |  Energija, Građevina

Preuzeli ulogu Njemaca - Mađarska će finansirati tri projekta u RS vrijednosti više od 100 mil EUR

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je bila uspješna njegova posjeta Mađarskoj, koja je preuzela obavezu finansiranja tri projekta koje je napustila Njemačka razvojna banka u iznosu ukupno većem od 100 mič EUR. - Јedan je projekat vjetroelektrane Hrgud, drugi je revitalizacija postrojenja Hidrocentrale na Trebišnjici, a treći je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci - rekao je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.