NavMenu

Moderni farmer: Inženjer radiologije pokrenuo farmu salersa u Gornjem Vakufu

Izvor: Agroklub Ponedjeljak, 20.11.2023. 12:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jringjai_34/shutterstock.com)Ilustracija

Mladi diplomirani inženjer radiologije Ahmed Ohran prije nepune dvije godine postao je farmer, ali moderni.

Tako su to barem ocijenili njegovi prijatelji iz grada. U mjestu Bojska, na području Gornjeg Vakufa pokrenuo je farmu salersa, a na pitanje je li već imao neko iskustvo s poljoprivredom, odgovara: "Nikada!"

Ali, šta je Ahmeda potaklo na ovaj poduhvat u vremenu kada svi bježe sa sela?

- Nekada davno dedo i nena su držali pokoju kravicu, pa sam ja kao dijete iz grada tu dolazio, bilo mi je to zanimljivo, a također volim prirodu pa sam se odlučio na ovaj potez - odgovara domaćin.

Danas već zna da je to bio pravi potez. Od novca prikupljenog radeći kao student van granica BiH, u januaru 2021. godine kupio je 17 grla s farme u Ključu. Sada već ima 35 salersa, a ovdje ne planira stati jer je potražnja za ovim govedima, kako kaže, nevjerovatna. Pokazao je to već njegov prvi oglas za prodaju šest grla u starosti od šest mjeseci, prije nekoliko dana.

- To su bila naša prva goveda za prodaju. U par dana imao sam 40 poziva. Rasprodali smo - priča vlasnik Ohran - Salers Rancha za portal "Agroklub".

Već na proljeće planira nabavku novih junica, bolje genetike, a uvešće ih iz Francuske. Širenje farme je kontinuirani plan.

- Imam rasplodnog bika na farmi, on zadužen za taj dio posla - u šali odgovara.

Američki san ostvaruje u BiH

Za jednog farmera sa asfalta, pokazuje dobru informiranost. Pasmina, podsjeća, nije toliko zahtjevna, pa njegove krave čitavu godinu provode vani. Ranč je na 1.100 metara nadmorske visine, pa u zavisnosti od zime, oko sedam mjeseci goveda su na ispaši, a tokom zimskih mjeseci hrani ih isključivo sijenom.

"One većinom nađu neke kotline gdje se sakriju od vjetrova. Što se tiče teljenja, ne treba nikakva asistencija, same se tele i to je jedna od prednosti, dobar randman mesa imaju, telad budu sa majkama do 6-7 mjeseci starosti, onda idu dalje kupcima, tovljačima uglavnom", dodaje Ahmed.

Od pašnjaka do stola

Deset kilometara površine ogradio je električnom žicom, koju jednom u pet dana obiđe. Zemljište je dijelom zakupljeno, privatno i državno, a ima nešto i svoje vlastite. Problema s divljači nema, jer je i sama pashmina goveda poludivlja, pa se uredno odbrane.


- Prošlo proljeće je medvjed dolazio, pokušao ih napasti, ali nije napravio nikakvu štetu. One su, kada se nađu u takvim situacijama, jako ujedinjene, brane stado i svoju telad", kaže ovaj farmer koji ima velike planove, a posljednja investicija na ranču bila je izgradnja korala - američkog sistema za hvatanje goveda.

Posljednja investicija na ranču

- Boksovi su od drveta, gdje ih okupimo, onda one kroz tunel ulaze jedna po jedna i dođu do željezne zamke u koju se uhvate, tu veterinar odradi pregled, izvadi krv - pojašnjava.

Uznoseći svoj dugoročni plan, priča nam, kako želi zaokružiti sistem proizvodnje - od pašnjaka do stola.

- Oteljeno na farmi i do same klaonice da pružim kupcima proizvod, meso - precizira.

Na farmi nema zaposlemih. O govedima brine sam, a kada on nije tu u pomoć pritekne rođak iz sela. Najbitnije je, ističe, obići ih jednom na dan, vidjeli je li sve uredno i jesu li sve na broju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.12.2023.  |  Energija, Građevina

Preuzeli ulogu Njemaca - Mađarska će finansirati tri projekta u RS vrijednosti više od 100 mil EUR

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je bila uspješna njegova posjeta Mađarskoj, koja je preuzela obavezu finansiranja tri projekta koje je napustila Njemačka razvojna banka u iznosu ukupno većem od 100 mič EUR. - Јedan je projekat vjetroelektrane Hrgud, drugi je revitalizacija postrojenja Hidrocentrale na Trebišnjici, a treći je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci - rekao je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.