NavMenu

Berkeley Space Center - Predstavljeni planovi za futuristički istraživački kompleks u NASA parku (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Subota, 18.11.2023. 09:32
Komentari
Podeli
(Foto: FitzFox/Pixabay)
U Silicijumskoj dolini, na teritoriji NASA Istraživačkog parka, tim stručnjaka među kojima je i arhitektonski studio HOK, objavio je planove za izgradnju poslovno-istraživačkog kompleksa nazvanog Berkeley Space Center.

Ovaj ambiciozni projekat, koji obuhvata oko 130.000 kvadratnih metara prostora za kancelarije i istraživanje, uključuje Univerzitet Kalifornije u Berkliju, developera SKS Partners, arhitektonski studio HOK i studio za pejzažnu arhitekturu Field Operations.

Berkeley Space Center će biti smješten na placu unutar NASA Ames Istraživačkog centra i imaće niz niskih zgrada sa staklenim fasadama, kao i otvoreni prostor. Nalaziće se pored Moffett Federalnog aerodroma i Hangara One, nekadašnjeg hangara za cepeline iz 1930-ih koji sada posjeduje Google.

Kompleks će biti namijenjen istraživanju i maloprodaji, a u početnom planu se navodi i manji broj stambenih objekata. U središnjem dijelu će biti smještena zelena površina oko koje će biti šetalište sa perforiranom nadstrešnicom.

Cilj Berkeley Space Centera je da od samog početka bude dizajniran tako da podstiče kolaborativno okruženje sa kritičnom masom i infrastrukturom potrebnom za širenje granica znanja i razvoj tehnologija budućnosti. On će podržavati istraživanja u oblastima aeronautike, računarstva i klimatologije.

Autori navode da je izgradnja samog objekta prilika za istraživanje inovacija. Ovdje će moći da se redefiniše dizajniranje velikih razvojnih projekata, njihova gradnja i kasnije upravljanje. Čitavo područje će služiti kao poligon za nove i napredne tehnologije gradnje sa niskim emisijama ugljenika.

Ovo podrazumijeva upotrebu solarne energije i atmosferskih voda, kao i ulaganje u fitoremedijaciju lokacije, proces koji će izliječiti podzemne vode.

Aeronautička istraživanja se na ovoj lokaciji obavljaju još od kasnih 1930-ih, prvobitno pod okriljem Nacionalnog savjetodavnog odbora za aeronautiku, a kasnije je integrisano u NASA-u nakon njenog osnivanja 1958. godine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.12.2023.  |  Energija, Građevina

Preuzeli ulogu Njemaca - Mađarska će finansirati tri projekta u RS vrijednosti više od 100 mil EUR

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je bila uspješna njegova posjeta Mađarskoj, koja je preuzela obavezu finansiranja tri projekta koje je napustila Njemačka razvojna banka u iznosu ukupno većem od 100 mič EUR. - Јedan je projekat vjetroelektrane Hrgud, drugi je revitalizacija postrojenja Hidrocentrale na Trebišnjici, a treći je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci - rekao je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.