NavMenu

Divljač dobro od opšteg interesa - Vlada RS usvojila Nacrt zakona o lovstvu

Izvor: eKapija Petak, 17.11.2023. 12:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Giedriius/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Republike Srpske usvojila je juče Nacrt zakona o lovstvu.

Donošenje novog zakona je potrebno radi inoviranja pojedinih odredbi s ciljem obezbjeđenja održivog gazdovanja populacijama divljači i njihovih staništa, kao i očuvanja biološke raznovrsnosti i ekološke ravnoteže prirodnih staništa divljači, divlje flore i faune.

Ovim nacrtom zakona preciznije se definiše lovstvo kao djelatnost od posebnog interesa, divljač kao dobro od opšteg interesa, kao i način na koji se obezbjeđuje ostvarivanje ovog opšteg interesa.

Predloženim rješenjima izvršena je podjela nadležnosti između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Lovačkog saveza Republike Srpske. Ministarstvo je zadržalo regulatorna ovlašćenja i upravni nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, a ostale nadležnosti u vidu javnih ovlašćenja prenesena su na Lovački savez. Ovaj prenos ovlašćenja ima za cilj efikasniji rad korisnika lovišta, kao i smanjenje administrativnih postupaka koji su do sada bili propisani.

Detaljnije su uređeni odnosi između korisnika lovišta i Ministarstva, a Lovački savez je, u skladu sa predloženim rješenjima, nadležan za organizaciju i koordinaciju rada korisnika lovišta.

Takođe, radi smanjenja šteta i otklanjanja mogućnosti nastanka šteta naletom vozila na divljač u saobraćaju, jasno su propisane obaveze korisniku lovišta i upravljaču javnih puteva, a odgovornost vozača motornog vozila i korisnika lovišta za naknadu pričinjene štete je razgraničena.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.12.2023.  |  Energija, Građevina

Preuzeli ulogu Njemaca - Mađarska će finansirati tri projekta u RS vrijednosti više od 100 mil EUR

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je bila uspješna njegova posjeta Mađarskoj, koja je preuzela obavezu finansiranja tri projekta koje je napustila Njemačka razvojna banka u iznosu ukupno većem od 100 mič EUR. - Јedan je projekat vjetroelektrane Hrgud, drugi je revitalizacija postrojenja Hidrocentrale na Trebišnjici, a treći je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci - rekao je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.