NavMenu

Brendiranje bamije kao nacionalnog proizvoda - Kolektivna licenca proizvođače očekuje do aprila 2024.

Izvor: eKapija Petak, 17.11.2023. 13:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Neha Deshmukh)Ilustracija
U organizaciji Voćnog kluba Brčko održano je edukativno predavanje i sastanak sa proizvođačima bamije na temu Zaštita oznake geografskog porijekla s ciljem predstavljanja bamije i njenog brendiranja kao nacionalno prepoznatljivog proizvoda.

- Do sada je samo pet domaćih proizvoda u BiH zaštićeno oznakom geografskog porijekla i dva proizvoda su kategorisani kao tradicionalni specijaliteti. Zbog toga želimo da pomognemo malim proizvođačima da budu prepoznatljiviji i van granica gdje se ovi proizvodi uzgajaju i prerađuju jer su mnoge prednosti i benefiti kada su proizvodi zaštićeni oznakom geografskog porijekla - rekao je Grujica Vico jedan od predavača, te dodao da se kolektivna licenca za proizvođače bamije očekuje do aprila sljedeće godine.

Prema rađenim istraživanjima proizvodi kada su zaštićeni prodajna cijena im poraste u prosjeku do 30%.

- Mislim da je Brčko u tom pogledu napravilo iskorak i da je to korektan iznos, a minimalna površina koja mora biti zasijana bamijom je dunum i po, odnosno 0,15 hektara jer nismo htjeli u startu da opteretimo proizvođače sa dva posijana hektara - dodao je Brkić.

Koordinator Voćnog kluba Brčko Savo Lukić istakao je da su aktivnosti oko zaštite bamije pokrenuli još 2016. godine kako bi stimulisali njene proizvođače da nastave sa proizvodnjom.

- Cilj našeg udruženja jeste da podsticaj za proizvođače bamije bude daleko veći jer sada je na području Distrikta oko 50 proizvođača i smatramo da taj broj mora biti mnogo veći. Moramo se potruditi svi zajedno kako bi sačuvali ovaj značajan nacionalni proizvod - kazao je Lukić.

Ševko Karamović iz Palanke proizvodnjom bamije bavi se više od 30 godina i na radionici je rekao da je proces proizvodnje bamije dugotrajan zbog čega je potrebno dati veću podršku njenim proizvođačima kako bi je nastavili proizoviditi u narednim godinama, prenosi eBrčko.

Dobijanje kolektivnog žiga proizvođača bamije iz Distrikta krajnji je cilj nakon čega će proizvođači dobiti certifikate da su referentni za proizvodnju i distribuciju ovog proizvoda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.12.2023.  |  Energija, Građevina

Preuzeli ulogu Njemaca - Mađarska će finansirati tri projekta u RS vrijednosti više od 100 mil EUR

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je bila uspješna njegova posjeta Mađarskoj, koja je preuzela obavezu finansiranja tri projekta koje je napustila Njemačka razvojna banka u iznosu ukupno većem od 100 mič EUR. - Јedan je projekat vjetroelektrane Hrgud, drugi je revitalizacija postrojenja Hidrocentrale na Trebišnjici, a treći je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci - rekao je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.