NavMenu

Konferencija o zelenoj energiji i urbanoj mobilnosti 23. i 24. novembra u Brčkom

Izvor: eKapija Petak, 17.11.2023. 12:02
Komentari
Podeli
Ilustraija (Foto: Shutterstock)Ilustraija
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić, potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Ivo Filipović i zastupnica u Skupštini Brčko distrikta BiH Milijana Simić na konferenciji za medije najavili su Konferenciju na temu "Zelena energija i urbana mobilnost" koja će se održati 23. i 24. novembra 2023. godine u Brčko distriktu BiH.

Gradonačelnik Nišić podsjetio je da je u Brčko distriktu BiH održano nekoliko konferencija posvećenih energetskoj efikasnosti i urbanoj mobilnosti.

- Na ovoj konferenciji očekuje se prisustvo eksperata iz oblasti ekologije, privrede, ekonomije te predstavnika međunarodne zajednice, gdje će se ova oblast predstaviti kao strateški cilj Brčko distrikta BiH. Brčko distrikt BiH prati put Pariškog sporazuma i Sofijske deklaracije čiji je potpisnik Bosna i Hercegovina. U Distriktu je urađeno nekoliko zakona iz ove oblasti i to: Zakon o električnoj energiji, Zakon o električnoj efikasnosti te Zakon o obnovljivom izvoru energije. Međutim, nedostaje 13 podzakonskih akata koji bi trebali biti ugrađeni po prijedlogu Vlade, odnosno resornih ministarstava, a čiji je cilj dekarbonizacija i demokratizacija energetskog sektora, odnosno da se sa tradicionalnih izvora energije pređe na izvore energije čiji marginalni učinak nije štetan po ekologiju te je i daleko jeftiniji - istakao je gradonačelnik Nišić.

Nišić je naglasio i važnost decentralizacije energetskog sektora, odnosno da građani, energetske zadruge i lokalna zajednica mogu biti proizvođači struje za vlastite potrebe, a ukoliko ostvare veću proizvodnju struje istu mogu isporučivati u mrežu, odnosno prodavati je. To je takozvana demokratizacija energetskog sektora.

- Brčko distrikt BiH treba da postane energetski efikasan, ali i neovisan. Imamo velike potencijale, s obzirom na geografsku širinu i klimu te je solarna energija nešto što možemo u najvećem procentu eksploatirati. Distrikt ima ulogu da bude komplementaran sa okruženjem, jer je ovo zadatak regiona i nastojat ćemo ubrzati ovaj proces, posebno jer će se u dogledno vrijeme početi naplaćivati karbon-takse gdje će struja biti značajno skuplja. Naš zadatak je da pratimo strategiju Evropske unije - istakao je gradonačelnik.


Govoreći o urbanoj mobilnosti, Nišić je kazao da se i u ovoj oblasti moraju stvoriti zakonske pretpostavke da se umanji broj vozila te da se pređe na alternativne načine prevoza dodavši da će se morati raditi i na putnoj infrastrukturi prilagođenoj biciklistima kao i na promjeni saobraćajnog dizajna grada.

Nišić je dodao da ova konferencija treba da ostvari velike koristi.

- Mi ćemo ovo morati shvatiti kao veliki zadatak i potrudit ćemo se da zajedno s državom Bosnom i Hercegovinom i entitetima budemo u funkciji zdrave okoline i zdrave Evrope - zaključio je Nišić.

Zamjenik gradonačelnika Anto Domić kazao je da je cilj ove konferencije podizanje svijesti na svim nivoima o potrebi promjene navika i načina života istakavši da je ovo prilika za novi iskorak u privrednom sektoru.

Zastupnica u Skupštini Brčko distrikta BiH Milijana Simić istakla je važnost ove konferencije naglasivši da je Brčko distrikt BiH u posljednjih godinu dana napravio važne korake na ovom polju.

Organizatori navedene konferencije su Vlada i Skupština Brčko distrikta BiH i Zeleni klub državnog Parlamenta uz podršku GIZ-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.12.2023.  |  Energija, Građevina

Preuzeli ulogu Njemaca - Mađarska će finansirati tri projekta u RS vrijednosti više od 100 mil EUR

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je bila uspješna njegova posjeta Mađarskoj, koja je preuzela obavezu finansiranja tri projekta koje je napustila Njemačka razvojna banka u iznosu ukupno većem od 100 mič EUR. - Јedan je projekat vjetroelektrane Hrgud, drugi je revitalizacija postrojenja Hidrocentrale na Trebišnjici, a treći je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci - rekao je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.