Izvor: eKapija | Petak, 24.06.2011.| 11:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stižu aplikacije u BPK: Ove godine veći podsticaji za registrovane poljoprivredne proizvođače

(Foto: b)

Uposlenici Ministarstva za privredu BPK-a Goražde angažovani su na prikupljanju aplikacija, odnosno zahtjeva i projekata na osnovu objavljenih javnih poziva za šest programa podsticaja ovog ministarstva za 2011. godinu i to za: Program za razvoj turizma, Program ruralnog razvoja, Program unaprijeđenja usluga javnih preduzeća, Program podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji, Program podrške razvoju privatnog sektora, Program podrške razvoju, poduzetništvu i obrtu .

Nakon isteka prvog roka za dostavljanje aplikacija, čeka ih obiman posao na izboru fizičkih lica i pravnih subjekata sa područja BPK-a koji i ove godine pokazuju veliki interes za dobivanje podsticajnih sredstava za unaprijeđenje i poboljšanje proizvodnje.

Kako je istakao Rusmir Islamagić, viši referent za poljoprivredu u kantonalom Ministarstvu privrede, podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji, za koji će u 2011. godini biti izdvojeno 650.000 KM, obuhvatio je i ove godine širok spektar poljoprivrednih djelatnosti, kao što su podsticaji za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka, uzgoj priplodnih junica, držanje osnovnog stada ovaca i koza, držanje matičnog stada krava, sufinansiranje pčelinjih društava, držanje bosansko-brdskog konja, zasnivanje novih zasada voća, proizvodnju konzumne jabuke, plasteničku proizvodnja, proizvodnju žiratica, proizvodonju merkantilnog krompira, nabavku poljoprivredne opreme i mehanizacije, držanje koka nosilja, sufinansiranje izrade mliječnih kartona, sjetva pšenice itd....

Novina je da za dobivanje podsticaja za održavanje voćnjaka visokostablašica poljoprivrednici moraju dostaviti račune o nabavci repromaterijala, a od ove godine umjesto finansiranja nabavke košnica, Ministarstvo sufinansira pčelinja društva kroz nabavku opreme i sredstava za zaštitu u pčelarstvu.

Najznačajnije je to što će za razliku od ranijih godina, ove godine veći iznos podsticaja dobiti registrovani poljoprivredni proizvođači, čime će se stimulisati prijavljivanje i registrovanje poljoprivrednog obrta.

Dodjelom podsticajnih sredstava trebalo bi da se ostvare tri cilja:Povećanje i podsticanje poljoprivredne proizvodnje, Povećanje broja registrovanih poljoprivrednih proizvođača i Povećanje prodaje domaćih proizvoda, stabilizacija tržišta i smanjenje ovisnosti od uvoza.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.