NavMenu

Koliko se u EU koriste materijali iz recikliranog otpada? - Holandija najbolja, Finska na iznenađujućem posljednjem mjestu

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.11.2023. 11:09
Komentari
Podeli

Aluminijum je poznat kao materijal koji se može neograničeno reciklirati (Foto: Pixabay/Rudy and Peter Skitterians)Aluminijum je poznat kao materijal koji se može neograničeno reciklirati

U 2022. godini u Evropskoj uniji stopa cirkularne upotrebe materijala (poznata kao stopa cirkularnosti; udio korišćenih materijalnih resursa koji potiču iz recikliranog otpada) dostigla je 11,5%, što znači da je 11,5% materijalnih resursa korišćenih u EU poticalo iz recikliranog otpada. Očekivano, najviša stopa cirkularnosti, prema glavnim vrstama materijala, ostvarena je kod metalnih ruda sa 23,9%, objavio je Eurostat.

U poređenju sa 2021. godinom, stopa cirkularnosti povećala se za 0,1 procentni poen. Između 2010. i 2022. godine, stopa se povećala za 0,8 pp, sa 10,7% na 11,5%, međutim, najveći udjeli zabilježeni su 2018. i 2020. godine: 11,6%.

U 2022. godini, stopa cirkularnosti bila je najviša u Holandiji (27,5%), zatim u Belgiji (22,2%) i Francuskoj (19,3%).

Najniža stopa zabilježena je u Finskoj (0,6%), što je veliko iznenađenje s obzirom na napredak ove države na polju cirkularne ekonomije. Slijede Rumunija (1,4%) i Irska (1,8%).

Razlike u stopi cirkularnosti među zemljama EU ne zasnivaju se samo na količini recikliranja u svakoj zemlji, već i na strukturnim faktorima u nacionalnim ekonomijama, navodi se u izvještaju.

U 2022. godini, najviša stopa cirkularnosti prema glavnim vrstama materijala bila je kod metalnih ruda sa 23,9% (+0,6 pp u poređenju sa 2021. godinom), zatim kod nemetalnih minerala sa 13,7% (-0,1 pp), biomase 10% (+0,6 pp) i fosilnih energetskih materijala/prevoznika sa 3,2% (bez promjene).


Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.12.2023.  |  Energija, Građevina

Preuzeli ulogu Njemaca - Mađarska će finansirati tri projekta u RS vrijednosti više od 100 mil EUR

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je bila uspješna njegova posjeta Mađarskoj, koja je preuzela obavezu finansiranja tri projekta koje je napustila Njemačka razvojna banka u iznosu ukupno većem od 100 mič EUR. - Јedan je projekat vjetroelektrane Hrgud, drugi je revitalizacija postrojenja Hidrocentrale na Trebišnjici, a treći je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci - rekao je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.