NavMenu

Novi propisi za dijetetske proizvode u EU

Izvor: eKapija Petak, 24.06.2011. 07:54
Komentari
Podeli

Evropska komisija usvojila je 20. juna nacrt zakona kojim će se efikasnije urediti tržište dijetetskih poizvoda. To bi trebalo da omogući da potrošači širom EU budu bolje informisani i da se proizvođači obavežu da prilože dokaze za tvrdnje o efektima korišćenja proizvoda. Nacrt predviđa i pravila za jasnije označavanje karakteristika proizvoda. Za većinu namirnica će se ukinuti termin "dijetetski proizvod" budući da je djelimično izgubio smisao u širokoj ponudi proizvoda koji se prodaju pod tom oznakom.

"Namjera je da se bolje reguliše tržište koje je sada prilično neuređeno", navedeno je u saopštenju iz kabineta evropskog komesara za zdravlje i zaštitu potrošača Johna Dalliija.

Proteinske čokoladice, proizvodi za dijabetičare, sportski napici, ishrana za trudnice, dodaci ishrani za djecu do tri godine, hrana bez laktoze i preparati za mršavljenje su dio tržišta koje se veoma razvilo posljednjih 30 godina, pa se u evropskim institucijama procjenjuje da će univerzalno zakonodavstvo na nivou EU omogućiti potrošačima da se bolje snađu i kupe one proizvode koji zadovoljavaju njihove potrebe.

Pored toga nacrt zakona povećava odgovornost proizvođača u pogledu dokazivanja efikasnosti proizvoda. Oni će morati da dostave evropskim vlastima za kontrolu kvaliteta hrane (EFSA) naučne dokaze o korisnosti proizvoda u ishrani ili za zdravlje. Iz Evropske komisije se ipak navodi da to neće poremetiti tržište ili opteretiti proizvođače budući da će biti ostavljeno dovoljno vremena da se prilagode novim pravilima, a očekuje se da to bude i do dvije godine.

Koncept dijetetskih proizvoda biće ukinut za sve namirnice koje će biti regulisane novom direktivom, a dijetetska hrana biće uređena postojećim zakonima EU.

Nacrt uredbe preciznije reguliše i segment hrane namijenjene ugroženim grupama kojima je potrebna posebna zaštita, kao što su odojčad, djeca do tri godine starosti i ljudi sa posebnim medicinskim stanjem. Postojeći standard označavanja na pakovanju biće očuvan, a uz to će biti uvedena jedinstvena tabela supstanci na proizvodu, umjesto dosadašnje tri.

"Zahvaljujući novom pristupu, potrošači će lakše moći da uporede poizvode a oni će biti obuhvaćeni istim propisima koji će u svih 27 zemalja članica obezbijediti isti visok nivo zaštite i bolje i fer informisanje"` rekao je komesar Dalli.

"Ukidanjem opštih pravila o dijetetskim namirnicama, koja su postala nepotrebna ili zbunjujuća, trebalo bi da doprinesemo fer konkurenciji između sličnih proizvoda dozvoljavajući malim i srednjim preduzećima lakši pristup tržištu i podržimo inovacije", dodao je on.

Prijedlog će sada biti dostavljen Evropskom parlamentu i Savjetu, a ako bude prihvaćen, predlog novog propisa bi mogao da stupi na snagu 2012. godine.

EurActiv/APF

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.