NavMenu

U Šekovićima otvoren najmoderniji staklenik: Posao za 100 žena iz ruralnih zajednica BiH

Izvor: eKapija Srijeda, 22.06.2011. 12:00
Komentari
Podeli

Svečanim presjecanjem vrpce, Aler Grubbs, direktorica programskog odjela USAID-a i Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik i Momir Ristić, načelnik Opštine Šekovići otvorili su najmoderniji staklenik na teritoriju Zapadnog Balkana.

Uz prisustvo Tomas Szunyoga, ambasadora Češke Republike, delegacije USAID-a, delegacije projekta FARMA, načelnika opština/općina Šekovići, Živinice, Osmaci, Kakanj, Usora, uposlenika Fondacije Mozaik, EkoMozaik i projekta "EkoBilje", te brojnih zvanica i poslovnih saradnika zvanično je pušten u rad staklenik na prvom eko-pogonu specijalizovanom za proizvodnju visokokvalitetnog organskog ljekobilja, meda i košnica.

"Stojimo ovdje na platou Bišine, u bivšoj vojnoj bazi, kako bi oficijelno otvorili jedan od najmodernijih staklenika na zapadnom Balkanu. Ovo simbolizira novo poglavlje saradnje između vlade, neprofitnog sektora i privatnih firmi. Ova saradnja može dovesti do snažnijeg ekonomskog i socijalnog napretka Bosne i Hercegovine", istakla je Aler Grubbs.

USAID je osigurao sredstva Fondaciji Mozaik za ovaj projekat koji jača žene u biznisu putem organskog uzgoja. Projekat će pomoći 100 žena u ruralnim oblastima Živinica, Osmaka i Šekovića da nađu posao, one će raditi zajedno i pomagati jedna drugoj da unaprijede ekonomski potencijal. Ova saradnja je ključ za nacionalno jedinstvo i napredak BiH.

"Pomažući ženama ovih opština da rade i zarade, pomažemo im da postanu ključni elemenat promjena i razvoja u svojim lokalnim zajednicama. Uvjereni smo da će neke od ovih žena ubuduće postati poduzetnice i vlasnice malih i srednjih poljoprivrednih firmi", dodala je Grubbs.

Fondacija Mozaik, uz podršku donatora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), implementira projekat "EkoBilje - Osnaživanje žena kroz organsku proizvodnju ljekobilja" ukupne vrijednosti 2,9 miliona KM. Partneri projekta su EkoMozaik i Opština Šekovići.

Feasibility studija za projekat "EkoBilje" je rađena u saradnji sa projektom FARMA, koji je incijativa Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske međunarodne razvojne agencije (Sida), za razvoj poljoprivrednog i prerađivačkog sektora u BiH.

Tokom ceremonije su direktorica EkoMozaika Kristina Šešlija i direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić uručili zahvalnice Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID), Projektu razvoja tržišne poljoprivrede u BiH (FARMA), načelniku Opštine Šekovići Momiru Ristiću, načelniku Opštine Osmaci Ljubi Petroviću, načelniku Općine Živinice Hasanu Muratoviću, te Centru za sjemensko - rasadničku proizvodnju Doboj.

Zvanice su nakon svečanog otvaranja staklenika imale priliku saditi lavandu, obići pogon za proizvodnju organskih košnica, te vidjeti jednu od pčelinjih zajednica i probati med. Pored izložbe fotografija eko-pogona, domaćini su se potrudili da u skladu sa sloganom "Priroda iz ruku naših žena", uposlenice za zvanice pripreme domaća jela i sokove.

Čitav kompleks bivše kasarne je Fondaciji Mozaik i EkoMozaiku na korištenje ustupila Opština Šekovići pod uslovom da se zapošljavaju ljudi iz ove opštine. Najmoderniji staklenik na teritoriji Zapadnog Balkana se prostire na 5.017 m2, a pored staklenika je pogon za proizvodnju košnica, te pogon za proizvodnju meda. Pored proizvodnje ljekobilja u stakleniku će se proizvoditi organsko povrće, voće i cvijeće.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.