Izvor: Lider poslovni tjednik | Utorak, 21.06.2011.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Šešir - modni dodatak sa stavom

U proteklomu modnom stoljeću klobučari, izrađivači šešira ili, jednostavnije, kreatori tom su osobitom modnom dodatku toliko ulaštili status da je osim različitih etiketiranih glava redovno krasio i glavu boema, umjetničkih i pjesničkih duša te smionih žena i muškaraca koji su se željeli izdvojiti iz mase.

U svakom je razdoblju povijesti sebi izborio mjesto - po izgledu šeširu može se pratiti društveno-politički razvoj od staroga vijeka do danas. Najprije su egipatski faraoni njime krasili glavu, poslije je grčkim robovima šešir bio nametnut kao obvezni dio njihove skromne garderobe, a u starome Rimu nosili su ga oslobođeni robovi. Tijekom stoljeća mijenjao je izgled, ali i nazivlje, pa tako do danas u svijetu nalazimo stotinjak naziva za to nezamjenjivo pokrivalo za glavu. Današnja `francuzica`, kao što je običavamo zvati, potekla je od srednjovjekovnih beretki koje su nosili suci i odvjetnici, a nekadašnju frigijsku kapu Perzijanaca, u Francuskoj su revoluciji ponijeli Jakobinci kao simbol slobode, bratstva i jednakosti. Izumom perike, dimenzije šešira sve su veće, pa je cijelom osamnaestom stoljeću poznati trorogi šešir bio statusni simbol, dio vojničke odore, a koliko je bilo popularno trorogo pokrivalo govori i to da je u to vrijeme u Švedskoj čak postojala i politička stranka šešira, takozvani Hater. Nadmeni je Napoleon šeširu dokinuo jedan rog, a njegov je dvorogi šešir i danas obvezni odjevni dodatak nekih časničkih odora.

Instalacije na glavi

U stoljeću poslije, revolucionarno ludilo ljudi su zamijenili životnom jednostavnošću, pa su muškarci prigrlili umjerene modne trendove, no ljepši se spol nije želio pomiriti s potpunim zaboravom ekstravagantnih pokrivala za glavu. Tako su lijepe i bogate dame na glavi ponijele prave male bonsaije, ptičja gnijezda i instalacije te se doista može razumjeti da su te inače dokone kaćiperke na kraju dana bile itekako umorne zbog tereta koji su cijeli dna nosile na glavi.

Negdje u to vrijeme ulaze u modu i kruti cilindri, ali i posve drugačiji model mekanih šešira talijanskih karbonara, koji se naposljetku prometnuo u standardni muški šešir modernih vremena.

Simbol časti i poruge

Ipak, mijenjajući oblik, nerijetko upravo pod utjecajem političkih previranja, taj je modni dodatak gdjekad bio izložen i hirovima mode. Tako se status počasti ili poruge odrazio i na izgledu šešira, pa je tako šešir s jedne strane počasno pokrivalo koje Papa daruje kardinalima, a s druge simbol poruge koji su nesretni francuski i njemački bankroteri morali nositi u javnosti u obveznoj žutoj ili zelenoj boji. U proteklomu modnom stoljeću klobučari, izrađivači šešira ili, jednostavnije, kreatori tom su osobitom modnom dodatku toliko ulaštili status da je osim različitih etiketiranih glava redovno krasio i glavu boema, umjetničkih i pjesničkih duša te smionih žena i muškaraca koji su se željeli izdvojiti iz mase. Glasoviti modni dizajner Paul Poiret uveo tako turban u svakodnevnu modu, Talijanka Elsa Schiaparelli kreirala je maštovite šešire za dame koje su njegovale svoj modni imidž, a suvremeni svjetski kreatorski milje prilagođuje ga svim zgodama i prigodama kao nezamjenjiv modni dodatak. Danas je šešir dio svakodnevnoga modnog looka, trenutačno doživljava pravu renesansu, ali ostaje i onaj dražesni modni dodatak ispod kojega s trunkom znatiželje pogledamo njegovu nositeljicu/elja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.